Ticari taksiler C segmenti de olacak

Ticari taksiler C segmenti de olacak

access_time16 Ağustos 2018 16:48
İstanbul'da ticari taksilere getirilen D segmenti dayatmasında UKOME geri adım attı ancak taksici esnafına ekstra maliyet yükledi

BURAK TAŞÇI - OTOMOBILSAYFASI.COM

Taksici esnafını zor durumda bırakan UKOME kararı geri çekildi ve C segmenti araçlar ticari taksi olabilecek.

İstanbul'da bulunan ticari taksilere Haziran ayında getirilen D segmenti araç şartı bugün yapılan UKOME toplantısıyla iptal edildi. 

Bundan sonra hem C segmenti hem de D segmenti araçlar ticari taksi olarak çalışabilecek. B segmenti araçlar ise ticari taksilere giremeyecek.

C segmenti araçlar sarı renkte olacak, 6 hava yastığı ve otomatik vitesli olması şartıyla ticari taksiye girebilecek.

D segmenti araçlar ise lüks segmente olan araçlardı ve Volkswagen Passat, BMW, Mercedes ya da Skoda Super B araçlar ticari taksiye girebiliyordu. D segmenti araçların hepsi ithal ediliyor ve cari açığa neden oluyor. Ayrıca araçların parça ve bakım masrafları da aşırı derece yüksek. Bu da ticari taksilerin gelirleri ile orantılı olmuyordu.

OTOMATİK VİTES MEMNUNİYETSİZLİK YARATTI

C segmentinde sadece otomatik vites araçların ticari taksiye girebilecek olması taksici esnafı arasında memnuniyetsizlik yarattı. Otomatik vites araçların arıza ve bakım maliyetlerinin çok yüksek olması taksici esnafını düşündürmeye başladı. 5 yılda yaklaşık 700 bin kilometrenin üzerinde yol yapan ticari taksilerde otomatik vites kullanılması büyük arızalara yol açabilir. Ayrıca otomatik vitesli olan araçlar manuel viteslilere göre görece fazla yakıt sarfiyatında bulunabiliyor.

UKOME aldığı kararla D segmentinden geri adım attı ancak yeni almış olduğu otomatik vites şartıyla taksilere uygun olmayan konsepti ortaya çıkardı. Taksici esnafı UKOME'den otomatik vites şartını kaldırmasını bekliyor.

Yükselen akaryakıt, trafik sigortası, parça fiyatlarıyla başa çıkamayan taksici esnafı devletin bile lüks otomobilden vazgeçtiği dönemde UKOME'nin de bu yönde adım atmasını talep ediyor.

SEKTÖR KARARI YETERLİ BULMUYOR

Taksi piyasasının kalbinin attığı Bağcılar'daki Oto Center'da bulunan esnaf da karardan memnun değil. Taksicilerin lehine bir karar çıkmadığını belirten galericiler bu kararın hiçbir işe yaramayacağını belirttiler.

C SEGMENTİ ARAÇLAR HANGİLERİ

Ticari taksilerde gördüğümüz mevcut olarak kullanılan araçların bir çoğu C segmentinde. Fiat Egea,  Renault Megane, Toyota Corolla gibi otomobiller C segmentinde bulunuyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (2)

  • Hızır ilyas HASTA 01 Ağustos 2022 10:01Ticari Tsksilere Togg için öncelik verilirse Ülkemizin tanıtımını reklamını yapmış oluruz

    (%0,00) (%100,00)
  • Ahmet17 Ağustos 2018 11:50Düzgün taksi olsun fiyatı da biraz yüksek olsun, bizim şikayetimiz yüksek fiyattan değil, kirli pis araçlar ve at hırsızı kılığındaki şöförler. Keşke C segmentine izin verilmeseydi de taksiye zam yapsalardı.

    (%33,33) (%66,67)