Tofaş, Egea ile geri dönüyor

Tofaş, Egea ile geri dönüyor

access_time23 Mayıs 2016 13:19
Tofaş, ‘Egea Ailesi’ ile yeniden ismi gibi otomobil üreticisi oluyor. Bursa’da üretimin önce 50’si sonra 60-65 otomobil olacak
16 yıldır otomobil üretmeyen Tofaş, Egea ile tekrar otomobil üretimine geri dönüyor. Konuyu Emre Özpeynirci Hürriyet'teki köşesine taşıdı. İşte Özpeynirci'nin o yazısı:

İtalyan Fiat ve Koç Holding tarafından 1968 yılında kurulan ve açılımı ‘Türk OtomobilFabrikaları Anonim Şirketi’ olan Tofaş, 16 yıl aradan sonra yeniden ismi gibi otomobilüretici kimliğine dönüyor. 2000’li yılların başında ‘Kuş Serisi’nin üretimini sonlandırdıktan sonra ekonomik krize bağlı olarak Doblo ile hafif ticari araç sınıfınındaki ağırlığını artıran Tofaş, 2016 yılında 1 milyar dolar yatırım yaptığı Egea (Ege) Ailesi ile yeniden otomobilci oluyor. Geçtiğimiz yıla kadar Bursa fabrikasında yüzde 70 hafif ticari araç yüzde 30 otomobil üreten Tofaş, 2016 yılında otomobil üretimini önce yüzde 50’ye, kısa süre içinde de yüzde 60-65’a çıkarmayı hedefledi.

DOBLO İLE YENİ SINIF

Tofaş, uzun yıllar kendisini sırtlayan modeller olarak bilinen ‘Kuş Serisi’nin üretimini bitirmesinin ardından 2000 yılında Doblo ile hafif ticari araç sınıfını yaratarak üretimde ağırlığı bu modele vermişti. İtalyan Fiat’ı da 2000’li yılların başında içinde bulunduğu mali krizden çıkartan model olarak bilenen Doblo ile ihracata yönelen Tofaş, bu sayede içerdeki ekonomik krizin etkilerinden de kurtulmuştu. Daha sonra Fiat-Peugeot ve Citroen için Minicargo (Fiorino- Bipper- Nemo) projesinin geliştirip üretmeye başlayan Tofaş, 2016 yılına kadar üretimde ağırlığı hafif ticari araç sınıfında yer alan bu modellere vermişti. Bu modellerle Türk otomotiv sanayi hafif ticari araç üretiminde Avrupa üssü olup, iç pazarda vergisel anlamda da önemli destek görmüştü. Bu süre zarfında Tofaş’ta otomobil olarak üretimde öne çıkan tek model ise Linea olmuştu.

İKİNCİ FABRİKA YOLDA

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Egea Ailesi’nin ikinci üyesi olan ‘Egea Hatchback’ın Bodrum’da gerçekleşen tanıtımında yaptığı açıklamada Bursa’da bir dönüşümün yaşandığını açıkça ortaya koydu. Egea ile katma değeri yüksek üst segment otomobillere geçtiklerini söyleyen Eroldu, “Tofaş altın çağını yaşıyor. Yeniden ağırlıklı olarak otomobil üretmeye başlıyoruz. Bayilerimiz 16 yıl içinde otomobil satmayı biraz unutmuş. Şimdi kaslarını güçlendirmek lazım” dedi. 2016 yılı sonunda 390-400 bin adetlik tam kapasiteye tarihlerinde ilk kez ulaşacaklarını da söyleyen Eroldu, “Ama hafif ticari araç üretimini 200 bin adedin altına düşürmeyeceğiz. Dolasıyıyla otomobilde üretimin yüzde 60’ına hatta 70’ine ulaşmak için ek kapasite gerekecek. Bunun için bir kaç farklı planımız var. Talebin devamına bağlı bunları devreye sokacağız” dedi. Eroldu’nun bu açıklaması çok yakın zamanda Tofaş’ın ikinci bir fabrika yatırımını devreye sokacağını net olarak ortaya koydu.

TÜRKİYE OTOMOTİVDE ‘EGEA’ REKORU KIRACAK

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, son dönemde Egea üretimiyle elde ettikleri perfomansın Türk otomotiv sektörünün rakamlarını da etkilediğini belirterek, “Bizim 390-400 bin adetlik üretim ve 280 bin adedi aşan ihracata Türkiye’de bugüne kadar yapılmamış rakamları gerçekleştirme hedefimiz var. Hem üretim hem ihracatta yılı lider olarak kapamayı öngörüyoruz. Bizim sayemizde 2016 yılında Türkiye’de otomotiv üretimi ve ihracatında yeni rekor kıracak” şeklinde konuştu. Toplam otomotiv üretiminin ilk 4 ayda yüzde 3 arttığını hatırlatan Eroldu, Tofaş’ın üretiminin ise Egea’nın sinerjisi ile yüzde 22 oranında yükseldiğini kaydetti. Sektörün ihracatının aynı dönemde yüzde 7 arttığını ifade eden Eroldu, “Tofaş olarak 82 bin adet araç ihraç ettik. İhracatımız yüzde 41 arttı. Bunu yapan ikinci bir şirket yok” şeklinde konuştu. (Emre Özpeynirci / HÜRRİYET)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)