Toyota Avrupa Başkanı CEO krizi için ne dedi

Toyota Avrupa Başkanı CEO krizi için ne dedi

access_time16 Ekim 2014 05:02
​Toyota Türkiye'deki CEO krizi sürüyor. Şirkette yaşananlar dün Toyota Avrupa Başkanı Leroy'un da katıldığı toplantıda bir kez daha su yüzüne çıktı
Toyota Türkiye, dün Türkiye'de üretime başlamasının 20. yılını kutladı. Markanın 2 CEO'su arasındaki gerginlik de dünkü kutlamada bir kez daha su yüzüne çıktı.

Japon haber ajansı Nikkei dün Toyota’nın Türkiye’de üretime geçmesinin 20’inci yılını kutladığı Adapazarı’ndaki törenin hemen öncesinde tüm dünyaya son dakika haberi geçti. Ajans, 22 Eylül’de Hürriyet Gazetesi’nin de gündeme getirdiği haberinde, Toyota’nın 20 milyar yen (187 milyon dolar) yatırımla Türkiye’de kompakt SUV modeli araç üretimine 2016 yılında başlayacağı ve tesisin üretim artışının yıllık 100 bin adet olacağını açıkladı. Toyota’nın Adapazarı’ndaki üretimini bölge ülkelerine ve Asya’ya ihraç etmeyi planladığını öne süren haberde, üretilen kompakt SUV modelinin  hibrid ve benzinli turbo versiyonlarının üretileceği belirtildi.

SPEKÜLATİF BİR HABER

Nikkei’nin açıklamasının hemen ardından Adapazarı Fabrikası’nda düzenlenen törene katılan Toyota Avrupa Başkanı Didier Leroy, konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı. Leroy, “Haberi ben de okudum. Biraz spekülatif.  Evet biz yakın gelecekte Toyota Türkiye fabrikasında üretimin artırılmasına yönelik karar aldık ve yatırım yapacağız. Kapasite artacak. Yeni bir model üretme konusu gündeme gelirse, bunu yapmaya hazırız. Ama model hakkında henüz karar vermedik.  Dürüst cevap vermem gerekirse biz Türkiye’de büyümek istiyoruz.  Corolla’nın bir sonraki neslini de üretebiliriz. Ama 3’üncü model için karar vermedik. Belki yeni bir model yerine mevcut başka bir modeli de üretebiliriz. Bu konuda çalışmalar devam ediyor” açıklamasını yaptı.

ORHAN BEY'İN RÜYASI 

Leroy, Paris’te tanıtılan konsept modelleri C-HR’nin ise henüz üretim bandı için hazır olmadığını, üretilip üretilmeyeceğine ise karar verilmediğini belirterek, “Ama gelecekte yeni model ve segmentler konusunda sürprizlerimiz olabilir” dedi. Leroy, “Siz yeni modele karar vermedik diyorsunuz ama Türkiye fabrikasının Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer bir kaç kez 3’üncü model hakkında açıklamalar yaptı. Hatta siz ‘Fransa ve Türkiye arasında karar vereceğiz’ demiştiniz.  Daha sonra Sayın Özer, ‘Fransa rakip değil biz üreteceğiz’ açıklaması yaptı. Bu konuda ne diyeceksiniz” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Ben öyle bir şey söylemedim. Zaten Fransa ile Türkiye birbirine rakip değil. Tamamen farklı modeller üretiyorlar. Ama fabrika müdürleri bazen rüyalarını söylüyor. Fransa Genel Müdürü de 3 model üretileceğini söylemişti. Yani o açıklamalar da Orhan Özer’in rüyasıdır. 3’üncü modeli istiyor olabilir tabi ki. Ama bu demek değil ki kesin kararımızı verdik.”
 
CEO’nun sürtüşmesi zıtlaşmaya gitmemeli

DIDIER Leroy, önceki gün Hürriyet’in gündeme getirdiği ‘Toyota’da CEO krizi’ haberine ilişkin ise, “Evet, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer ile distribütör şirket Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt arasında bir sürtüşme var. Bunlar olabilir ve sürtüşme olması olumlu bir şey. Sonuçta ikisi birbirinin patronu değil. Biri fabrikanın CEO’su diğer distribütörün CEO’su. Burdaki sürtüşmenin zıtlaşmaya gitmemesi gerekiyor. Aynı marka için çalışıyorlar. Bunun için de iki CEO’yla İstanbul’da bir yemek yiyeceğim” dedi. Türkiye’de basın mensuplarının Toyota’yla ilgili teknik konuları Orhan Özer’e, satış ve hedeflerle ilgili sorularını ise Ali Haydar Bozkurt’a sorması gerektiğini kaydeden Leroy, “Burda sınırlar belirli. Gerekirse bize sorun” diye konuştu.

Tedarikçileri de davet etmediler

TOYOTA’nın Adapazarı fabrikasının 20’inci yılı törenine Ali Haydar Bozkurt’un davet edilmediğini doğrulayan Didier Lorey, “Bu daha içsel bir tören. Yani davet fabrikanın tercihi. İç bir kutlama yapıyorlar. Nasıl fabrikanın tedarikçileri ve bayiler davet edilmediyse distribütör şirketinin CEO’su da davet edilmemiş olabilir. Bu size göre doğru olmayabilir tabi ama ben o konuda ben birşey söyleyemem. Ama başka ülkelerde distrübütör toplantılara da fabrika yöneticilerinin çağrılmadığı olmuştur” açıklamasını yaptı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)