Toyota’nın kalbine girdik

Toyota’nın kalbine girdik

access_time16 Ekim 2014 16:05
Toyota Türkiye’nin 20. Yılı’nda Sakarya’daki fabrikasının kapıları medyaya açıldı... Otomobil Sayfası da oradaydı..
 GÖKHAN TAŞÇI – OTOMOBILSAYFASI.COM / SAKARYA

Sakarya düzlüğünde, yemyeşil cennetin ortasında heybetli bir yapı. Bir teknoloji üssü. Parça parça girip, dört teker çıkan bir tesis. Toyota Türkiye üretim merkezindeyiz.

20’nci yıl kutlamaları çerçevesinde Otomobilsayfasi.com’a yaptıkları davet üzerine gittiğimiz Toyota Sakarya’da, otomobilin doğuşuna tanıklık ediyoruz. Güvenlik adına kask, gözlük, dinlemek için de taktığımız kulaklıklarla, otomotivin dev markasının kalbinde dolaşıyoruz. Gözüm sürekli etrafı tarıyor. Çalışanlar, bölümler, bir parçadan diğerine süratle yapılan montajlar, büyük bir gürültü duymayı beklerken duyulan sessizlik (!) insanı hakikaten etkiliyor. Yalıtım harikası denen olayla karşı karşıyayız, fark ediyorum.

7 yıl aradan sonra Toyota’nın üretim için tekrar yuvaya dönmesinin mutluluğu, çalışanların şevkinde, heyecanında ve yüzlerinde. Hemen anlaşılıyor.  

İşçilerin güçlü, tecrübeli, işçiliğin Japonya’yı bile gölgede bırakacak ustalıkta olduğunu anlatıyor ekip lideri. Sözleri gurur verici.  Eller, kollar, makinalar, kusursuz bir işleyiş, gözlere bayram yaptırıyor. Ev sahibi itiraf ediyor: Bu ahenk, bu moral, üretimin hızını da olumlu artırıyor.

Kalıp makinalarından yollanan parçalar kusursuzca şekilleniyor. Bir saç teli üzerindeki operasyon, ince işçiliğin en iyi örneklerinden birini oluşturuyor.

Ve aydınlatma. Her yer kapalı. Güneş burada hiç doğmuyor, içeri sızmıyor belli.  Peki, dört bir yanı kapalı tesisin içindeki bu gündüz gibi aydınlığın sırrırı ne? Soruyorum. Son teknoloji ışık sistemi ile sağlandığını öğreniyorum.

Göz kamaştıran tempodan gözlerimi zor alıyorum. Boya bölümüne geçiyoruz. Uzay mekiğindeymiş gibi dolaşan personelin özel kıyafetlerini anlatıyor rehberimiz; hava odasına girmeden, en ufak tozdan arınmadan boya odasına girmenin mümkün olmadığının altını ısrarla çiziyor, ekliyor: Aracın boyasını korumak için en ince ayrıntıya kadar dikkat ediliyor.

Boya makinelerinin titiz bir ayarla her bölümü aynı kalınlıkta olacak şekilde boyaması ‘kusursuzluğun’ bir başka delili.  Tabi, ‘Boyadım, bitti’ demekle olmuyor. Tekrar kontrolden geçirilen araçlar bu kez hava ve ses yalıtımı yapılmak üzere silikonlanıyor. Detaylara çok önem veriliyor.

Bir aracın doğumundaki görsel şölen sürüyor… Koca motorun 10 saniye içinde gövdeden içeri alınması, monte edilmesi, belgesel değil ‘canlı yayın’da önümüzde yaşanıyor.

“Araç tamam” işareti gelince test süreci devreye giriyor. Platform hazır, personel de. Süreç tamamlanınca onay alınıyor, kapılar aralanıyor, arabaya aç TIR’lar Toyota’larını bekliyor. Yükleme başlıyor. Kimbilir şu  gri, yanındaki beyaz hangi eve gidecek, hangi garaja park edilecek?

Toyota’nın Sakarya’daki kalbinden Türkiye’ye 'taze araç' dağıtım seferi başlıyor…
Hepsi de satılmış, sahipli… Stok mal değil, bilinmeli… 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)