Trafik cezası işten kovulma sebebi

Trafik cezası işten kovulma sebebi

access_time03 Aralık 2017 09:12
Özel sektörde bilindiği üzere bazı çalışanlara şirket tarafından araç veriliyor. Bu konuda da merak edilen sorulardan biri çalışan kişi şirket arabasıyla trafik cezası alırsa işten çıkarılabilir mi? Verilen trafik cezasını kim öder?

Özel sektörde bazı çalışanlar şirket arabalarını kullanıyor. Bu noktada akıllara "Şirket tarafından verilen arabayla ceza alırsam işten çıkarılır mıyım?" sorusu geliyor.

İş Kanunu'na göre, işçinin işini özenle yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Şahsi bir hatadan dolayı şirket zarara uğramış ise uğranılan bu zarar çalışana ödetilebilir. Ancak bu gerekçe ile işveren çalışanı tazminatsız işten çıkaramaz.

Ama çalışan sürekli hata yapıyorsa ve bu durum da yapılan işi etkiliyor ise, çalışan bu konuyla ilgili yazılı uyarılırsa ve bu hata devam ediyorsa şirket çalışanı işten çıkarıp, tazminat ödemeyebilir.

Konuyla ilgili olarak daha önce gerçekleşmiş olayda Yargıtay'ın verdiği bir karar var: ''Somut olayda, yazılı bir fesih bildirimi bulunmamakta ise de, iş sözleşmesinin İş Kanunu'nun 25/II-ı maddesi uyarınca feshedildiği ileri sürülmüştür. Bu nedenle salt davacının fesihten önce savunmasının alınmamış olması feshi geçersiz kılmaz. Trafik kazası sonucu 8.022. YTL zarar meydana gelmiştir. Her ne kadar belirtilen zarar sigorta şirketi tarafından karşılanmış ise de, aracın tamir süresince çalıştırılmaması, kaza nedeniyle oluşan değer kaybı, sonraki sigorta işleminde hasarsızlık indiriminden yararlanamama gibi hususlar göz önünde bulundurularak oluşan zarar miktarı nedeniyle iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedildiğinin kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekir.'' (10.7.2006, Y.9.H.D, E.2006/16499, K.2006/20608)

DAVA SONUCU

1 - İşçinin işyerine ait araçla trafik kazası yapması sonucu araçta oluşan zarar sigorta şirketi tarafından karşılansa bile, aracın tamir süresince çalıştırılmaması, kaza nedeniyle oluşan değer kaybı, sonraki sigorta işleminde hasarsızlık indiriminden yararlanamama gibi hususlar göz önünde bulundurularak oluşan zarar miktarı nedeniyle, işyerine ait araçla trafik kazası yapan işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür.

2 - İşçinin ihmali ve kastı sonucu işyerine ait araç, makine vb. hasara uğrarsa ve oluşan zarar işçinin 30 günlük ücretini aşıyorsa, işverenin işçinin sözleşmesini bu nedenle İş Kanunu'nun 25/II-ı maddesi uyarınca feshetmesi durumunda, işçinin savunmasının fesihten önce alınmamış olması feshi geçersiz kılmaz.

3 - İşçinin açtığı işe iade davasının reddine karar verilmesi gerekir.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • Bika03 Aralık 2017 16:26Ambulansa bile trafik cezası gönderen bir ülkeyiz.

    (%0) (%0)