Trump'ın otomotive darbesi ABD ekonomisini vurur

"Trump'ın otomotive darbesi ABD ekonomisini vurur"

access_time21 Kasım 2016 03:52
Hürriyet otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, ABD'li otomotivcilerin, Trump'ın seçim vaadi olan "otomotive ek vergi" ile ilgili endişelerini yazdı. İşte Özpeynirci'nin o yazısı:

Geçtiğimiz hafta Los Angeles otomobil fuarına katılmak için Amerika'daydım.
Türkiye’de her gün yeni gündeme uyanırken, ABD’nin tek gündemi ise seçilmiş Başkan Donald Trump’dı. Taksicisinden, garsonuna, üst düzey yöneticisinden, sanatçısına kadar herkes büyük şokta. Kendilerini nelerin beklediğini bilememenin verdiği endişe yüzlerinden okunuyordu.

Ama en büyük şok yaşayan kuşkusuz Amerikan otomotiv endüstrisi. Bilmeyenler için hatırlatayım, Trump henüz başkan adayı iken, ABD’li otomotiv devleriyle büyük kavgaya girmişti. Ford ve General Motors’un Meksika’da yatırım kararlarını rezillik olarak yorumlayan Trump, “Amerika’daki tüm işçilerini kovarak Meksika’ya gidecekler. Eğer başkan olursam Ford’un ve GM’in yurtdışında üreterek Amerika’ya getirdiği tüm araçlardan yüzde 35 ek vergi alacağım. Bu yüzden ne olacağını söyleyeyim, hiç bir zaman ülkeyi terk edemeyecekler” açıklamasıyla dev şirketlere göz dağı vermişti.

Bu sert açıklamalar sonrası Ford Motor Company’nin CEO’su Mark Fields ise politikacıların gerçeklerin önüne geçmesinin tam bir hayal kırıklığı olduğu cevabını vermişti. Yani aslında ‘politikacılar anlamadıkları işlere karışmasınlar’ demek istemişti.

BİRÇOK ÜLKEDE ÜRETİYORLAR

O dönem yapılan açıklamaların otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerden ve sendikalardan oy almak için olduğu açıktı. Zaten Trump’un aldığı sonuçlar da bunu gösteriyor. Ama işin tedirgin eden tarafı ‘Trump ya dediğini yaparsa.’ Kafalardaki bu soruya Los Angeles fuarında yine Ford CEO’su Mark Fields cevap verdi: “Trump eğer yüzde 35’lik ek vergi koyarsa bu ABD ekonomisine büyük darbe olur. Bizim başlayan dev yatırımları iptal etme şansımız yok. İskeletler oluştu. Sonuçta milyar dolarlık bu yatırımlar ek vergiyle etkilenirse bu önce Amerikan otomotiv sektörünü daha sonra tüm ekonomiyi vurur. Ben halen doğru politikaların geçerli olacağından emin olmaya devam ediyorum. Bu ABD ekonomisi için sağlıklı ve renkli olacaktır.”

Fields’ın açıklamadığı bir önemli nokta daha var. ABD’li şirketler sadece kendi ülkelerinde ürettiklerini mi iç pazarda satıyor veya satacak? Tabii ki hayır. Bırakın Meksika’yı, Türkiye’de Hindistan’da Çin’de Polonya’da, Almanya’da bu markaların üretimleri yok mu? Trump bu ülkelere de vergi koyup, onlarla da ticari savaşın içine mi girecek?

Diğer taraftan Trump otomotiv sektörüyle sadece Meksika konusunda gerginlik yaşamadı. Ayrıca seçim kampanyası boyunca iklim anlaşmasını iptal etme, kömür madenlerini yeniden faaliyete geçirme, petrol ve doğalgaz projelerine öncelik sözü de verdi. Yani iklim değişikliğiyle mücadelede önemli yer tutan otomotiv sektöründe yapılan milyarlarca dolarlık çevreci yatırımlar ve yeni teknolojilere de darbe vurmasından korkuluyor. Düşünsenize aldığı kararlarla çevreyi en az kirleten eyalet olan California bile kara kara düşünmeye başladı.

Trump gelirse neler yapacak?

 

Otomotiv devinden Trump'a ağır eleştiri

 

Otomotivde Trump krizi derinleşiyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)