Türk otomotivcilerin Meksika çıkarması

Türk otomotivcilerin Meksika çıkarması

access_time20 Temmuz 2015 03:51
Otomotivin yükselen yıldızı Meksika'daki PAACE Automechanika Mexico Fuarı'nda 13 Türk firması yer aldı
Meksika'daki PAACE Automechanika Mexico Fuarı’na Türkiye'den 13 otomotiv yan sanayi firması katıldı. Konuyla ilgili Emre Özpeynirci'nin Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Çin nasıl Asya’nın otomotiv üretim üssü haline geldiyse, Meksika da Batı’nın üretim üssü olma yolunda ilerliyor hatta o noktaya geldi. Yaklaşık 120 milyonluk nüfusuyla otomotiv üreticilerinin yeni gözdesi Meksika, 40 milyon adetlik araç parkıyla önemli bir pazar konumunda bulunuyor. 2014’te 1.2 milyon aracın satıldığı ülkede otomotiv üretimi ise son yıllarda yapılan yatırımlarla 3.3 milyon adedi aştı. Meksika, otomotiv firmaları için ülkedeki ana sanayiye ürün tedarik etmenin yanı sıra yedek parça ve yenileme alanında da büyük ihracat fırsatları sunuyor.

13 TÜRK FİRMASI KATILDI

İşte bu rakamlar Türkleri de harekete geçirdi. Büyüyen Meksika pazarında yer almak isteyen Türk yan sanayi firmaları, bu yıl 17’incisi düzenlenen PAACE Automechanika Mexico Fuarı’na çıkarma yaptı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) davetlisi olarak katıldığımız fuarda 13 Türk firması yer aldı.  PAACE Automechanika Mexico Fuarı, özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkililerini katılımcı firmalarla buluşturan bir organizasyon olarak öne çıkıyor.
Bölgenin en önemli otomotiv yan sanayi etkilerinden olan fuarda bu yıl 23 ülkeden 600’e yakın katılımcı yer aldı. 34 ülkeden 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin izlediği fuarda Türk firmaları özel tasarım stantlarıyla ‘Made in Turkey’ algısını Meksika’da güçlendirmeye çalıştı.



İHRACAT ARTIYOR


Türk otomotivinin Meksika’ya ihracatı her geçen yıl artıyor. 2014’te yüzde 61 artarak 102 milyon dolara yükselen ihracatın artış trendi 2015’te de devam ediyor. Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 30 artarak 56 milyon doları buldu. Toplam ihracatın 34 milyon dolarını yan sanayi gerçekleştirdi. İhracatın artış trendine dikkat çeken OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Meksika’nın Türk şirketleri için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Sabuncu, “Meksika’da satış sonrası pazarı 30-35 milyar doları buluyor. Ana sanayiye parça vermek dışında asıl önemli olan bu büyük pastadan Türk şirketlerinin daha fazla pay alması. Bunun için Meksika’daki fuara katılımı teşvik ediyoruz” dedi. Meksika Ticaret Müşaviri Timur Dikbayır ise Meksika’daki potansiyeli “Araç parkı yaşlı, araçların kilometresi ise çok fazla. Ayrıca yollar kötü. Bu durum yedekparça ihtiyacını besliyor” sözleriyle anlattı.

5’inci büyük üretici olacak

MEKSİKA, Latin Amerika’nın bir, dünyanın yedinci büyük motorlu araç üreticisi konumunda bulunuyor. Son dönemde 23 milyar dolarlık yatırımın yapıldığı ülke, 2014’te bölgedeki en önemli rakibi Brezilya’yı solladı. 2020’de ise Hindistan ve Kore’yi geçip 5’inci sıraya yükselmesi bekleniyor. Toplam motorlu araç üretimi 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 10’un üzerinde artarak 3 milyon 365 bin adete çıktı. 2018’de üretim hedefi 4.5, 2020’de ise 5 milyon adet. Meksika’da Nissan, Volkswagen, BMW, Ford, General Motors, Chevrolet, Toyota, RAM, Mercedes’in fabrikaları bulunuyor. Son olarak Mazda ve Honda’da yatırımlarını tamamladı.

STA imzalanacak direkt uçulacak

MEKSİKA Büyükelçisi Mustafa Oğuz Demiralp, Meksika’nın Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, “Meksika dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olacak. Kendilerine göre ilk 6-7 ekonomiden biri olacaklarına inanıyorlar” dedi. Demiralp, iki ülke arasında imzalanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması ve THY’nin 2016’dan itibaren Meksika’ya direkt uçuşunun Türkiye’nin ihracatını olumlu etkileyeceğini belirterek, yılda 70 bin Meksikalı turistin geldiği Türkiye’nin imajının iyi olduğunu anlattı.

2 Türk şimdiden yatırım yaptı

MEKSİKA’da bu potansiyeli farkedip şimdiden yatırım yapan Türk yan sanayi firmaları da var. 2013’te satın alma yoluyla Meksika’da yatırım yapan Orhan Holding bünyesindeki Nobel, hidrolik direksiyon sistemleri için hortum üretiyor. Şirketin ana müşterisi General Motors. Standard Profil ise 36 milyon dolarlık Meksika yatırımını 2014 sonunda tamamladı. Standard Profil, Volkswagen ve Audi için sızdırmazlık profili üretiyor.



Fuara katılan Türk şirketler


OİB organizasyonuyla Meksika’daki fuara katılan 13 Türk firması şöyle: Baltacıoğlu Mühendislik, Başbuğ Oto, Estaş Eksantrik, Fabia Hava Süspansiyon, FKK Güney Oto, GRM Otomotiv, Hasçelik, Himpeks Pazarlama, Kamsa Otomotiv, Lögel Makine, Nobel Teknik, SPM Otomotiv.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)