Türkiye Varlık Fonu Volkswagen'e ortak oluyor

Türkiye Varlık Fonu Volkswagen'e ortak oluyor

access_time28 Ağustos 2017 12:50
Türkiye Varlık Fonu ile Katar Devlet Fonu ortak oluyor. Ortaklık gerçekleşirse Türkiye Varlık Fonu Katar Devlet Fonu'nun yüzde 17'sine sahip olduğu Volkswagen'e de ortak olacak.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim şirketi tam bir yıl önce Ağustos sonunda kuruldu. Fon, Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere kuruldu.

Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yeril ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurtdışında kurulan ihraççılara alt payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek. 50 milyon TL sermaye İle kurulan şirketin portföyünde Türkiye'nin en önemli şirketleri bulunuyor. Türk Hava Yolları, Türk Telekom'un Hazine payı, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türkiye Petrolleri, Botaş, PTT, Türksat, Borsa İstanbul, MIHI Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden İşletmeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Hazine payı, Çaykur, Türkiye Jokey Kulübü lisansları Türkiye Varlık Fonu'nun portföyünde yer alıyor.

Fon kurulalı bir yıl oldu. Yapılanması, teşkilatın oturması ancak gerçekleşti. Bu aralar Türkiye Varlık Fonu ile ilgili çok önemli bir duyum aldık. Öğrendiğimize göre, Türkiye Varlık Fonu ile Katar Devlet Fonu ortak olacakmış. Ortaklığın şekil ve oranları henüz netleşmemiş. Görüşmeler devam ediyormuş. Bu ortaklık gerçekleşirse önemli bir durum daha ortaya çıkacak. Bildiğiniz gibi Katar Devlet Fonu Alman otomotiv devi Volkswagen'in yüzde 17 hissesine sahip. Bu oranın yüzde 40'lara kadar çıkarılması da mümkün. Katar Devlet Fonu ile ortaklık gerçekleşirse Türkiye Varlık Fonu da Volkswagen'e ortak olmuş olacak. Yani Almanya'nın otomotiv devine Türkiye de ortak olacak…

(Para Dergisi)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)