Türkiye’de üreten iflası yaşamaz!

Türkiye’de üreten iflası yaşamaz!

access_time06 Ekim 2014 14:16
Fransız Renault’un Türk ortağı Oyak’ın Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar: Peugeot niye iflas etti? Türkiye’ye yatıran her zaman kazanır.
Geçtiğimiz hafta kapılarına açan Uluslararası Paris Otomobil Fuarı’nda, ‘IŞİD riskini Türkiye’de üretim yapanlar düşünsün. Bizi etkilemiyor. Bölgede üretim gündeme gelirse ilk adayımız Türkiye değil Fas’ açıklamasını yapan PSG Grubu’nun (Peugeot-Citroen) yeniOrtadoğu ve Afrika Direktörü Jean-Christophe Quemard’a Fransız rakibi Renault’dan cevap gecikmedi. Paris’te Hürriyet’ten Emre Özpeynirci’ye konuşan Renault’un Türk ortağı Oyak’ın Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, , “Keşke Qeumard’a ‘Neden iflas ettiniz?’ sorusunu da sorsaydınız’ dedi, devam etti:

TÜRKİYE KAZANDIRIR
 “Bakın bize, bakın Fiat’a. Bu markalar dibe Türkiye sayesinde vurmadı. Avrupa’daki krizleri Türkiye ile aştılar. Bugün Hyundai ve Toyota da Türkiye’de üretimini arttırıyorsa, bu ülkede yatırım yapmanın ne denli önemli olduğunu görmelerinden kaynaklanıyor. Peugeot-Citroen Grubu’nu kısa süre önce iflasın eşiğine getiren ise yanlış tercihleri oldu. Yapılan yanlış yatırımlar ve ülke tercihleri nedeniyle kriz döneminde çok zor günler yaşadılar. O yüzden Türkiye’ye yatıran her zaman kazanır.”

ÇİNLİ ORTAK KURTARDI
Geçtiğimiz yıl iflasın eşiğine gelen Fransız otomotiv devi PSA Grubu’nu Çinli Dongfeng ve Fransız devleti kurtarmıştı. Çinli Dongfeng firması Fransız PSA Grubu’nun yüzde 14’ünü alarak markaları Peugeot ve Citroen’e adeta doping olmuştu. Hisse devrinden sonra 3 milyar Euro’luk sermaye arttırımına giden gruba Dongfeng ve Fransa devleti 800’er milyon Euro koyarak Fransız Grubu için can suyu olmuştu. İşte bu önemli sermaye girişinin ardından özellikle Peugeot ve Citroen  yeniden yarışa dönerek yeniden büyüme yoluna girmişti.
Celal Çağlar’ın bu noktada söyledikleri bu yüzden önemli. Eğer Peugeot veya Citroen zamanında yatırımda Türkiye’yi tercih etmiş olsaydı, bu sürecin içine girmeyebilirdi. Bugün baktığımızda Bursa’da üretilen Doblo Fiat’ı, yine Bursa’da üretilen Clio ise Renault’yu kurtaran modeller oldu. Bugün de yeni i10 ve i20 Hyundai’nin Avrupa’daki en büyük kozu oldu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)