Uber'in Türkiye'ye borcu var

Uber'in Türkiye'ye borcu var

access_time18 Mart 2017 09:10
Hollandalı UBER'in Türkiye'ye 3 milyon liralık ceza ödemesi gerektiği ortaya çıktı

Taksiciler, UBER şikayetlerini Pazar günü İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Bağcılar Olimpik Spor Kompleksi'nde düzenleyeceği "Esnaf Buluşması"ında UBER ile birlikte taksici esnafının tüm sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletecekler.

Daha önce vergi kaybı ve yurtdışındaki ülkelerde aldığı cezalarla gündeme gelen UBER'i Türkiye'de 3 milyon liralık bir ceza bekliyor. UBER ile ilgili muhatap bulamayan Maliye, sisteme üye olan taksi ve araçların peşindeyken Avrupa Birliği'nin de vergi kaybı gerekçesiyle dev şirkete milyarlarca Euro ceza kestiği durumu bire bir Türkiye de yaşıyor. Şirketin merkezinin Hollanda olması ancak Türkiye'de muhatap bulunamaması taksici esnafı da zorluyor.


TAKSİCİ ESNAFI UBER'E KARŞI TEK OMUZ

UBER nedeniyle 691 araca korsan nedeniyle işlem yapıldığını belirten İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, “Taksi şoförü arkadaşlarımız bu araçları gördüğü zaman plakalarını fotoğraflıyor. Çoğu araç da bağlanıyor" dedi.

HOLLANDA'YA YÜZDE 20 KOMİSYON

Uğur, UBER'in akıllı telefonlar üzerinden kullanıldığını söylerken, “Bu firma Hollanda merkezli. Giderken de bizden alıyorlar, gelirken de. Türk müşterileri, Türk şoförlere yüzde 20 komisyonla pazarlıyorlar. Yani Hollanda bu sistemle her müşteriden yüzde 20 komisyon alıyor. Tek kuruş da vergi ödemiyorlar. Bunlar, örneklendirmek gerekirse 'Gazete bayii' diye açılan bir yerin restoran işletmesi olması gibi çalışıyorlar. Bir takım belgeleri var ama bu işi yapmayı kapsayacak belgeleri yok. Ellerindeki belgeler turist grubunu havalimanından otele götürmek için alınan belgelerden var. Bunun dışında yerde taşımacılık yapamazlar. Sisteme 40-50 minibüs alıp sisteme girenler de var. Bunların arasında taksi sahibi olanlar da var. Aracını kiraya verip UBER'e çalışıyorlar. Böyle meslek hainleriyle de uğraşıyoruz" diye konuştu.


HOLLANDA BANKALARIYLA ÇALIŞIYORLAR

Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek, “Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor" dedi.

UBER için Türkiye'de muhatap bulamadıklarını söyleyen Uğur, “Bir tanesi kalksa 'Ben UBER Türkiye'yim' dese 3 milyon liralık bir cezayla karşı karşıya kalacak. UBER'le ayda 3-4 bin lira kazananlar var diye duyuyoruz. Avusturya'da taksi sahibi bir kişi bizi aradı ve İstanbul'a UBER'in gelip gelmediğini sordu. NewYork'ta tüm taksilerin UBER tarafından satın alındığını söyledi. Ve 2,5 senedir tam anlamıyla yaygınlaşmadığını söylediğimde de “2,5 senedir tüm taksileri alamadıysa daha alamaz" yanıtını verdi. Bu yok olma sürecinde olduklarını gösteriyor. Biz de daha hızlı kaybolmaları için uğraşıyoruz. Emniyet ile çalışmalar yapıyoruz, Maliye de işin içinde. Biz de UBER ile ilgili geçtiğimiz ay bir araştırma raporu hazırladık. Konuyu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğiz" şeklinde konuştu.

20 LİRA UBER'E

Türkiye'de merkezi ya da şubesi bulunmayan UBER'de sisteme kayıtlı olan taksiler ve diğer araçlara kredi kartıyla yapılan ödemeler Hollanda'ya gidiyor. Yani UBER'deki bir taksiden 100 liralık ödeme aldığında bu rakam yurtdışı bankalarına gönderiliyor. UBER'deki taksiciye 80 lira, UBER'e ise 20 lira veriliyor.

UBER'DEN KORSAN AÇIKLAMASI

UBER Genel Merkezi, korsan taşımacılık iddiaları için, “İstanbul'daki UberXL araçlarımızda Ulaştırma Bakanlığı'ndan ve İstanbul Belediyesi'nden gerekli belgeler temin edildi ve vergimizi vererek çalışıyoruz. Gerekli belgelere (D2) sahip olduğumuz için korsan diye tabir edilen yasadışı taşımacılık unsurlarına uygulanan cezalar bize uygulanmamalı. Kanunun farklı şekillerde yorumlanması yenilikçi teknolojilerin önünü kapatıyor. Amerika'da New York, San Francisco, Los Angeles, Fransa'da Paris Uber'in en yaygın olarak kullanıldığı şehirlerden. Uber, ulaşım teknolojisiyle şehirlere katkı sağlamak için bütün dünyada bakanlıklar ve belediyeler ile el ele çalışıyor" açıklamasını yapmıştı.

 
 
YENİ ŞAFAK
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • kefenci18 Mart 2017 13:27en azından bizimkiler gibi %40 ötv + %18 kdv ve ötv nin kdv si ni almıyorlar

    (%0) (%0)