UBER’i yasaklayan mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

UBER’i yasaklayan mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

access_time06 Aralık 2019 17:44
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın UBER’e açtığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Mahkeme gerekçeli kararında UBER’in haksız rekabet oluşturduğunu ve taksi hizmeti verebilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Kararda, UBER’in verdiği hizmetin sadece bir bilişim ya da aracılık hizmeti olmadığı aynı zamanda bilgi teknolojileri hizmeti kullanılmak suretiyle taşımacılık hizmetinin verildiği ifade edildi. Esnaf odası avukatları da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na yazı göndererek UBER’e erişimin engellenmesini istedi.

Taksiciler ve internet üzerinden hizmet sağlayan UBER arasındaki davada mahkeme gerekçeli kararını yazdı. İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi, UBER'in haksız rekabet yarattığını vurgulayarak erişimini engellemişti.

Mahkeme gerekçeli kararında UBER'in taksi hizmeti verebilmesi için yasa koyucu yada Cumhurbaşkanlığı tarafından yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Kararda, UBER'in verdiği hizmetin sadece bir bilişim ya da aracılık hizmeti olmadığı aynı zamanda bilgi teknolojileri hizmeti kullanılmak suretiyle taşımacılık hizmetinin verildiği ifade edildi.

D2 belgesi bulunan araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmasında yasal boşluk bulunduğu, UBER'in de bu yasal boşluktan faydalanarak taksi hizmetini yerine getirdiği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı veya meclis yasal düzenleme yapmalı 

Yapılan düzenlemelerle bu D2 belgesinin amacı dışında kullanılmasının cezai yaptırıma bağlandığı belirtilen gerekçeli kararda, UBER'in D2 belgesinin amacı dışında kullanmak ve başkasını faaliyetlerinden yararlandırmak şeklinde haksız rekabet oluşturacak şekilde yolcu taşımacılığı yaptığı ve haksız rekabet oluşturduğu ifade edildi.

Gerekçeli kararında UBER'in hizmet verebilmesi için yasal bir düzenleme gerektiğinin altını çizen mahkeme, “UBER'in yada benzer şekilde faaliyet gösterecek diğer şirketlerin bu şekilde bir taksi hizmeti verebilmesi ve bunun yasal bir zemine oturması için yasa koyucu tarafından yada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereği Cumhurbaşkanı tarafından buna yönelik yasal bir düzenleme yapılması gerektiği” belirtilerek UBER hizmetlerinin yer aldığı, mobil uygulamaları ile internet sitelerine erişimin engellenmesine hükmedildiği vurgulandı.

SÖZCÜ

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)