'Vergi teşvikiyle hibrit satışı 10'a katlanır'

'Vergi teşvikiyle hibrit satışı 10'a katlanır'

access_time15 Mart 2015 17:07
Toyota Türkiye CEO'su Bozkurt: Türkiye'de geçen yıl 400-500 adet hibrit otomobil satıldı. Bir vergi teşviki olursa rakam 3-4 bine ulaşır.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, dünyada hibrit araçlara vergi teşviki vermeyen ülke olmadığını belirterek, "Hibritte belki yüzde 20'ler civarında bir ÖTV ile bu teknoloji biraz daha ulaşılabilir olacaktır. Türkiye'de geçen yıl 400-500 adet hibrit otomobil satıldı. Böyle bir vergi teşviki olursa rakam 3-4 bine ulaşır" dedi.
 
Bozkurt, hibrit otomobil üzerinde çalışmalar yapıldığını duyduklarını, ancak seçimden önce yetişmesini düşünmediklerini aktararak, kendilerinin hibrit konusunda teşvik beklediklerini söyledi. Dünyada hibrit araçlara teşvik vermeyen ülke olmadığını vurgulayan Bozkurt, "Dünyada hibritlere verilen teşvikler ağırlıklı olarak satın alma aşamasında vergilerde sağlanan indirimle oluyor. Vergilerde yüzde 90'a varan indirim sağlayan ülkeler var. Satış anındaki vergilerde ciddi bir indirim olunca, bu iş çalışıyor. Çünkü insanlar haklı olarak bu teknolojiye ulaşabileceği bir fiyatla sahip olmak istiyor. Türkiye'de de bizim beklentimiz bu yönde" şeklinde konuştu.
 
Bozkurt, elektrikli otomobillerde yüzde 3'lük bir ÖTV uygulaması olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: "Hibritte uygulanan ÖTV'de elektrikli kadar bir indirim olmaz diye tahmin ediyorum. Belki yüzde 20'ler civarında bir ÖTV ile bu teknoloji biraz daha ulaşılabilir olacaktır. Böylelikle hibrit otomobillerin fiyatları kendi segmentindeki diğer araçlarla biraz daha rekabet edebilecek hale gelecektir. Bu vergilendirme olsa bile hemen on binlerce hibrit otomobil satılacak diye bir yolu açmaz. Öncelikle binli adetlerle başlıyor, önümüzdeki 5-10 yılda belli adetlere ulaşıyor. Türkiye’de geçen yıl 400-500 adet bir hibrit otomobil satıldı. Böyle bir vergi teşviki olursa rakam 3-4 bine ulaşır. Üretim olsun ya da olmasın, hibrit teknolojilerinin ülke ekonomisine çok önemli katkıları var, önce ona bakmak lazım."
 
 Şu anda dizel araç satışlarının yüksek seyrettiğine dikkati çeken Bozkurt, bu durumun hem kendilerine hem de ülke ekonomisine ekstra yük getirdiğini dile getirdi. Bozkurt, dizeli üretmek için açığa çıkan benzinin yurt dışına çok düşük rakamlarda satıldığına işaret ederek, "O nedenle dizelden ziyade benzinliye, hibrit benzinliye vatandaşı yöneltmek lazım. Bu anlamda hibrite teşvik verilmesinin ülkeye de çevreye de katkısı olacaktır. Tüm dünya ülkeleri de bunları gözeterek teşvikleri veriyor" ifadelerini kullandı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)