Volvo motorlarında Türkiye imzası

Volvo motorlarında Türkiye imzası

access_time11 Aralık 2017 10:59
Sivas’taki yerli bir firma, motorun en önemli parçalarından birini üretiyor. Bu parçayı Scania ve Nissan’a satan marka, listesine Volvo’yu da ekledi.

Türkiye’de ismi pek gündeme gelmese de, Sivas’ta kurulu yerli bir firma, Formula araçlarından en ünlü otomotiv markaları için motorun en önemli parçalarından olan, hatta belki de en önemlisi olan ‘kam milini (Eksantrik mili)’ üretiyor. Üretime başlama hikayesi ise ABD’nin ambargosuna dayanıyor.

Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ESTAŞ), dünyaca tanınan markaların ağır vasıta araçları, otomobil, lokomotif ve gemi jeneratör motorları için eksantrik mili üreterek, ABD, Fransa, Almanya ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 40’ın üzerinde ülkeye satıyor.

Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), 32 bini kapalı 130 bin metrekare alanda faaliyetini sürdüren ESTAŞ’ın listesinde Volvo, Renault, Nissan, Mitsubishi, Scania gibi dünyaca ünlü firmalar bulunuyor.

ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş, 1977 yılından bu yana eksantrik mili ürettiklerini ve motor imalatının yapıldığı ülkelerde şirketlerinin tanınır olduğunu ifade etti.

Volvo ile anlaştılar

Mavuş, ESTAŞ’ın hizmet verdiği 20’den fazla ana marka olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

”Üretimin yüzde 70’i fabrikalara yüzde 30’u da yedek parça olarak piyasaya veriliyor. Bu yönüyle ESTAŞ’ın oldukça fazla çeşitliliği var. Çok küçük boyuttaki motosiklet eksantrik milinden, 3 metreye kadar olan jeneratör veya ağır vasıta, iş makineleri mili yapıyoruz. Yani içinde yanıcı bir malzeme olan bütün motorlara yönelik üretim yapıyoruz.

Scania, Renault, Nissan grubu, Mitsubishi, Bosch grubu, General Electric, Yamaha gibi farklı sektörlerden müşterilerimiz var. Savunma sanayine, ağır vasıta araçlarına ve daha küçük dizel motorlara eksantrik mili üretiyoruz. İçten yanmalı her türlü motorun eksantrik milini yapıyoruz.

En son Volvo markasıyla anlaşmamız oldu. ESTAŞ Volvo markasıyla çalışmalarını devam ettirecek ve lüks segment araçlarda çeşitliliğini artıracak.”

'Dünyanın en büyük üreticisi'

ESTAŞ’ın sektöründe dünyada yüzde 3-4 pazar payına sahip olduğuna işaret eden Mavuş, ABD ve İngiltere’de depolarının olduğunu aktardı.

Mavuş, ESTAŞ’ın aynı zamanda eksantrik mili yedek parçası ürettiğini ve portföyünde 2 bine yakın ürün bulunduğunu belirterek, “Bu yönüyle dünyadaki en büyük eksantrik mili yedek parçası üreticisi konumunda. Dolayısıyla Yeni Zelanda’dan ABD’ye, oradan Meksika’ya kadar oldukça geniş bir yelpazemiz var.” dedi.

Üretime ABD'nin ambargosu ile başladılar

Bugün dünyada adından söz ettiren firmanın kuruluşu, elde ettiği başarı kadar ilginç.

Firmanın kuruluş hikayesini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin, her şeyin 1973 yılında ABD’nin Türkiye’ye karşı uyguladığı ambargo ile başladığını belirterek, “O yıllar Amerikan arabalarının yedek parçaları, ambargo dolayısı ile bulunamıyordu. Parça arayan bir kişi firmamızın kurucusu olan aynı zamanda tornacı olan Halis Vermezoğlu’nun yanına giderek kendisine kırılan kav milinin benzerini yapmasını ister. Vermezoğlu birkaç parçayı bir araya getirerek bir torna tezgahı oluşturur ve parçanın aynısını üretmeyi başarır. Bu tezgah 1983 yılına kadar kullanılmıştır. Biz de bu gün firmanın temelini oluşturan bu tezgahı fabrikamızda sergiliyoruz” dedi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)