VW geri çağırma için tarih açıkladı

VW geri çağırma için tarih açıkladı

access_time07 Ekim 2015 03:02
VW’nin yeni CEO’su Müller, ocaktan itibaren manipule edilen 11 milyon aracı geri çağıracaklarını, 2016 sonuna kadar onarımı tamamlayacaklarını söyledi
Dünya çapında 11 milyon aracın egzoz gazı emisyon değerlerini özel bir programla manipüle eden Alman Otomobil devi Volkswagen, Ocak ayından itibaren skandaldan etkilenen araçları geri çağıracak. Göreve geldikten sonra Frankfurter Allgemeine Zeitung’a ilk demecini veren VW’nin yeni CEO’su Matthias Müller, Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi’ne çözüm önerilerini bu hafta içerisinde sunacaklarını söyledi. 
 
OCAK AYINDA BAŞLAYACAK

Müller, Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi’nin sunulan öneriyi kabul etmesi durumunda hemen harekete geçeceklerini belirterek,” Önerinin kabul edilmesi durumunda hemen yedek parça siparişlerini vereceğiz. Her şey planlanan şekilde devam ederse, Ocak ayından itibaren tamir işlemine başlayabiliriz” dedi. Matthias Müller, 2016 yılı sonuna kadar, skandaldan etkilenen araçlarının tamamını düzelmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
11 MİLYON DEĞİL, 9.5 MİLYON

Müller, FAZ’e skandaldan etkilenen araçların bugüne kadar sanıldığından daha az olduğunu açıkladı. Gazetenin aktardığı bilgilere göre, skandaldan etkilenen araç sayısı 11 milyon değil, 9.5 milyon. VW CEO’su Müller’in ifadelerine göre, skandaldan etkilenen kimi araçlar, sadece programın güncellenmesiyle düzeltilebilecek durumda. Ancak, bazı araçlara ciddi müdahale gerekiyor. Bu araçlar için “Gerekirse parça değiştiririz” diyen Müller, müşterilerin bundan etkilenmeyeceğini söyledi.
 
MASRAFLAR TASARRUFLA KARŞILANACAK

Skandal nedeniyle ortaya çıkan masraflar ve olası cezaları tasarruf önlemleriyle karşılamaya hazırlanan Volkswagen, kimi yatırımları durdurma ya da ertelemeye hazırlanıyor. Müller, futbol kulübüne destek konusunu da bu çerçevede gözden geçireceklerini belirtiyor.

ÇALIŞANLARA HİTAP ETTİ

Matthias Müller dün ayrıca şirket merkezinde 20 bin çalışana hitaben de bir konuşma yaptı. Müller, "Verimlilik programımızı yeniden değerlendireceğiz. Ve açık konuşuyorum, bu ayarlamalar acısız olmayacak" dedi.
İşte Müller’in açıklamalarından satırbaşları:
- Yaşananların istihdama etkisini sınırlamak için elimizden geleni yapacağız
- Krizi yönetmek için büyük maliyet kısıntıları yapmalıyız
- Diğer araçlarda parça modifikasyonu yapılacak
- Yazılım güncellemesi bazı araçlar için yeterli olacak
- Tüm planlı yatırımları gözden geçirme kararı aldık
- Gerekli olanlar dışındaki yatırımlar ertelenecek ya da durdurulacak
- 6.5 milyar euro bile ödesek cezaların tamamını karşılamak için yeterli olmaz

PERSONEL MALİYETLERİ ZİRVEDE

Volkswagen'in satın alma maliyetlerinin zirvede olduğunu söyleyen Müller, bunun yanında personel maliyetinin yüzde 16,7 ile 1997 yılından bu yana en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Alman devinin yönetim kurulunun yarısı iş konseyi başkanı Bernd Osterloh da dahil olmak üzere işçi temsilcilerinden oluşuyor.
Volkswagen'in Wolfsburg'daki merkezinde 60 binden fazla işçi çalışyor.

ONARIMA ODAKLANACAK

Şirkete yakın kaynaklar, tasarruf tartışmalarının erken aşamalarında olduğunu, şirketin şimdilik düzenleyecilerin öngördüğü düzeltmelere/onarımlara odaklanacağını belirtti.
Volkswagen'in yarın, Almanya'da satılan bazı 2,8 milyon dizel araçta hatanın giderilmesi için bir plan sunması bekleniyor.
Şirket, Alman milletvekillerine hitaben yazdığı 2 Ekim tarihli mektupta ABD'deki testler için tasarlanmış yazılıma sahip yaklaşık 8 milyon otomobilin Avrupa'da satıldığını bildirmişti. 

SADECE ABD'DE 7 MİLYAR DOLARDAN FAZLA CEZA ALABİLİR

11 milyon hileli dizel aracın onarılmasının oldukça büyük bir maliyeti bulunuyor. Yeni CEO da onarım için ayrılan 6,5 milyar euronun (7,3 milyar dolar) onarımların yanısıra cezaları ve olası hukuki zararları karşılamak için yeterli olmayacağını söyledi. Bu yüzden şirket onarım ya da değiştirme yerine araçlardaki hatayı giderecek yazılım güncellemesi gibi daha basit seçenekleri araştırıyor.
Sanford C. Bernstein Ltd. analistlere göre emisyon skandalı nedeniyle ödenecek cezalar sadece ABD'de 7,4 milyar dolara ulaşabilir.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)