Yerli oto için şarj ağı kurulacak

Yerli oto için şarj ağı kurulacak

access_time29 Aralık 2019 09:42
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün görkemli bir törenle tanıtılan Türkiye’nin Otomobili projesi kapsamında ülke genelinde şarj istasyonu ağı kurulacak.

Yerli otonun şarj istasyonları için çalışmalara başladıklarını açıklayan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş şu bilgileri verdi:

“Yerli otomobil ile birlikte bizler de 2022’ye kadar istasyonları dönüştürmeye başlayacağız. 5 yıl gibi bir sürede toplam 5-6 bin istasyonun dönüşeceğini öngörüyoruz. Yeni nesil akaryakıt istasyonlarında LPG, LNG, CNG ve elektrik şarj istasyonları da olacak. Şarj süresinin 45-50 dakika olacağı düşünüldüğünde istasyonlarda market, kafe gibi satış yerlerinin yanı sıra sınırsız internet bulunduracak hizmetler de getireceğiz. Geleceğin istasyonunun maketini hazırladık. Dönüşüm için istasyonlarda hazırlıklara da başladık.”

Enerji istasyonu

Dönüşüm ile birlikte akaryakıt istasyonlarının, “enerji ikmal istasyonu” olarak anılmasını istediklerini söyleyen Aktaş, şöyle devam etti:
“İstasyonların çatısına fotovoltaik paneller yerleştirerek, öncelikli olarak akaryakıt istasyonunun kendi ihtiyacını karşılayacağı, ardından ise satacağı enerjiyi üretebileceği sistemler kuracağız. Bununla ilgili güneş paneli üretimi yapan Alman bir firma ile görüşmeler gerçekleştirdik. Aynı şekilde yerli firmalarımız ile de süreci birlikte yürütebilmek için görüşmeler planlıyoruz.”

Aktaş, içerisinde elektrik şarj üniteleri, LPG, LNG, CNG’nin de yer alacağı yeni nesil istasyonların toplam kurulum maliyetini 1 milyon dolar olarak hesapladıklarını söyledi.

650 elektrikli şarj ünitesi

Şarj ünitelerinin kurulumu için bürokratik sorunların giderilmesi ve imar düzenlemeleri yapılması gerektiğini aktaran Aktaş, “Halihazırda ülkemiz genelinde yaklaşık 650 civarında elektrik araç şarj ünite noktası kurulmuş durumda. Bu noktaların yaklaşık 200’ü akaryakıt istasyonlarında, diğerleri AVM otopark ve otomotiv firmalarının sahalarında. Biz bu noktada akaryakıt istasyonları dönüşünün teşvik edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Aktaş, yerli otomobilin üretiminin ardından bin adet satın alma taahhüdünde bulunduklarını da kaydetti.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (2)

  • ekrem çakır30 Aralık 2019 23:49bende çıkardığı zaman peugeotda elektrikli almak istiyorum sarj ağı bence de kurulmalı

    (%0) (%0)
  • mert güven29 Aralık 2019 23:19peugeotun da elektrikli aracı geliyor aten bence de kurulması gerek

    (%0) (%0)