Yerli otomobil ütopya değil

Yerli otomobil ütopya değil

access_time29 Mayıs 2014 13:16
Mercedes, VW gibi devlere tasarım yapan dünyaca ünlü Türk otomobil tasarımcısı Murat Günak, yerli otomobil konusunda açıklamalarda bulundu
Eczacıbaşı'nın 'İnovasyon Buluşması' etkinliğinin konukları arasında dünyaca ünlü Türk otomobil tasarımcısı Murat Günak da vardı. Volkswagen firmasında tasarım bölümü başkanlığına kadar yükselen, Mercedes SLK, Mercedes C Serisi, Volkswagen Eos, Volkswagen Golf GTI gibi otomobillerin tasarımını yapan Günak, hükümetin yerli otomobil hayalinin bir ütopya olmadığını belirterek, "2008 yılında Mindset projesini hayata geçirdiğimizde Ankara'da yerli oto konusunda görüşmelerimiz oldu. O zamandan bu yana da kontağımız sürüyor. Bence Türkiye için yerli otomobil kesinlikle ütopya değil. Bekli seneye bu zamanlarda bir toplantı yaparsak bu konuda daha somut bilgiler verebilecek ortam oluşmuş olur" dedi. Aslında yüzde 100 yerli otomobil hayalinin Ertex firması tarafından hayata geçirildiğini de hatırlatan Günak, "Etox isimli yüzde 100 yerli ve elektrkli otomobil prototipi üreten Ertex firmasıyla da yollarımız kesişti. O proje de beni çok heyecanlandırdı" diye konuştu.  
 
TASARIM İHRACAT ODAKLI OLMALI

 
"Yurtdışından Türkiye'ye baktığımda bazı şeyler beni üzüyor" diyen Günak, Türkiye'nin kendine ait kuvvetli bir markasının olmamasının büyük eksiklik olduğunu ifade etti. Türkiye imajının gelişmesi için mutlaka güçlü bir marka çıkarması gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye kendi otomobilini en iyi kaliteyle üretebilirse, bu harika bir imaj olur. İhracatta büyük başarı yakalayabilir. Bu hiç de uzak bir fikir değil" diye konuştu. Günak, yerli otomobilin tasarımında yerel öğelere yer verme fikrine ise sıcak bakmadığını belirterek, "Tasarım global ve ihracata yönelik düşünülmeli" dedi.
 
LÜKS ARTIK 'COOL' GELMİYOR

 
Günak, gençlerin beğeni ve alışkanlıklarının da değiştiğini belirterek, "Mesela artık Avrupa'da gençler 18 yaşına basar basmaz araba almıyor. Otomobil sahibi olmak artık 'cool' bir şey değil. Gece bir mekanın önüne bir genç son model arabasıyla yanaştığında, baba parasıyla hava attığını ya da illegal işler çevirdiğini düşünüyorlar" dedi.
 
KIZININ ADI 3.500 SATTI
 
Günak, konuşması sırasında kendi tasarladığı ve kızının adını verdiği elektrikli otomobil 'Mia' hakkında da bilgi verdi. Günak, Mia'nın bugüne kadar toplam 3.500 adetlik satış rakamına ulaştığını belirterek, "Dünyada yenilikleri mutlaka eskiyle kıyaslama trendi var. Şimdi de elektrikli otomobille otomobil kıyaslanıyor. Oysa bu bir yenilik ve otomobille kıyaslanmamalı. Otomobil ilk çıktığında da atla kıyaslanıyordu" dedi. (Akşam)
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)