Yılda 60 milyon euro ödeme yapılıyor

Yılda 60 milyon euro ödeme yapılıyor

access_time01 Temmuz 2015 13:54
Avrupa otoyollarına yılda yaklaşık 60 milyon euro ödeme yapılıyor
Toplam ihracatın yüzde 35’ini karayolu taşımacılığı ile gerçekleştiren Türk ihracatçı, Avrupa otoyollarına yılda yaklaşık 60 milyon Euro ödeme yapıyor. Avrupa ülkeleri arasında en ucuz otoyol hizmetini Türkiye’den alan ihracatçı, en pahalı hizmeti ise İsviçre’den alıyor. Almanya ise Türkiye otoyollarına göre yüzde 85 daha pahalı hizmet sunuyor.

2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine kilitlenen Türk ihracatçısı, önemli bir maliyet kalemi olan nakliye için otoban geçişlerinde Avrupa’nın uluslararası otoyollarına yılda yaklaşık 60 milyon Euro para ödüyor.

DKV Euro Service tarafından 5 Akslı Euro 5 tipi TIR ile hizmet veren bir nakliye aracı için Avrupa’daki ana güzergahlar baz alınarak yapılan çalışmaya göre Türkiye, kilometre başına 0.0225 Euro ile Avrupa ülkelerinde en ucuz otoyol hizmeti veren ülke konumunda. 2014 rakamlarına göre toplam ihracatının yüzde 35’ini karayolu taşımacılığı ile gerçekleştiren Türk ihracatçısı, en büyük pazar olan Almanya’da otoyollarında, kendi ülkesine göre yüzde 85 daha pahalı hizmet alıyor.

En pahalı otoyol İsviçre’nin

Çalışmaya göre; Avrupa otoyollarında en pahalı hizmeti kilometre başına 1.96 Euro rakam ile İsviçre verirken, bu ülkeyi 0.357 Euro ile Avusturya, 0.2063 Euro ile Çek Cumhuriyeti, 0.19 Euro ile İspanya, 0.18 Euro ile İtalya ve 0.14 Euro ile Slovakya takip ediyor. Çalışmada ayrıca BüyükBritanya’nın yıllık 1.250 Paund olarak belirlediği otoyol ücretlerinde Hollanda, Lüksemburg,Danimarka, İsveç ve Romanya da 1.250 Euro otoyol bedeli uyguluyor.

İhracatın yüzde 35’i karayolu ile yapılıyor

DKV müşterilerinin Avrupa’da ülkelere göre değişiklik gösteren ücretli paralı otoyol, tünel ve köprü ödemelerini tek bir kart ile yapabildiklerine dikkat çeken DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “Toplam Türkiye ihracatının yüzde 35’nin ve ithalatımızın yüzde 15.4’ünün karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirildiği düşünülürse, uluslararası yollarda otoban ücretlerinin önemli bir maliyet unsuru olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Sadece Avrupa yollarında yılda 60 milyon Euro ödüyoruz” dedi.

Avrupa ekonomisi otoyolda hız kazanıyor

Uluslararası yük trafiğinin her geçen gün artmasıyla, ulaştırma hizmetlerinin maliyetinin de giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Deniz Çokcoş Sezer, “Uluslararası ticaret nedeniyle binlerce tır ve kamyon otoyolları kullanarak Avrupa’ya giriş yapıyor. Paralı yol sistemi, yol yapımı, bakım ve onarımı için ihtiyaç duyulan finansmanı sağlıyor. 2008 sonlarından ekonomik kriz içerisine giren Avrupa ülkeleri, krizden çıkış yollarından bir tanesini otoyol ücretlerinde görüyor. Avrupa ekonomisi, gerek otoyollardan alınan ücretler, gerekse sağladığı istihdam açısından, giderek karayolu ulaşımına daha bağımlı hale geldi” diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde her geçen gün değişebilen otoban uygulamalarına da değinen Deniz Çokcoş Sezer, 2016 yılında Belçika’nın da elektronik otoyol sistemi Vinyete geçeceğinin bilgisini paylaştı.

42 ülkedeki 54 bin 700 kabul noktasında otoyol ve akaryakıt kartlarıyla hizmet verdiklerini belirten Deniz Çokcoş Sezer, “Türkiye’de 6 yıldır hizmet veriyoruz. Şu ana kadar Türkiye’de daha çok filo sahipleriyle, ihracat firmalarıyla ve lojistik firmalarıyla çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda filo kiralayan şirketleri de portföyümüze katmak istiyoruz” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

access_time16 Nisan 2024 12:11

Bakan Yerlikaya, Düzce’de diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren 14 sürücüye kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, trafikteki radar...

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

access_time16 Nisan 2024 12:07

Zorlu Enerji, sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda Avrupa genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını genişletmek amacıyla stratejik ortaklık kurulduğunu...

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)