Yollarda 25 bin bomba

Yollarda 25 bin bomba

access_time23 Temmuz 2014 04:12
Lice'deki facia sonrası akaryakıt tankerlerinin ne kadar güvenli olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, 20-25 bin tankerin yenilenmesi gerektiğine vurgu yaptı
Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde LPG yüklü tankerin önceki gece devrilip infilak etmesi tankerlerin ne kadar güvenli olduğu tartışmasını gündeme getirdi. Burak Coşan'ın konuyla ilgili Hürriyet'teki haberi şöyle: 

‘Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması’na (ADR), 2010 yılında taraf olan Türkiye’de, 1 Ocak 2014 itibariyle trafiğe çıkacak her treyler için ADR sertifikası şartı aranmaya başladı. Ancak geçmişte trafiğe çıkış izni alan araçların değişimi için ise 2018’e kadar zaman tanındı. Tehlikeli madde taşıyan araçların denetiminin yetersiz olduğunu ifade eden uzmanlar, ADR belgesi olan tankerlerin tasarlama aşamasından, kullanılan kaynak malzemelerine kadar incelendiğini, geçmişte üretilen araçların ise standartlarının belli olmadığını ifade etti.   

DEVRİLSE DE PATLAMAZ

Yollarda ADR belgesi olmayan 25 bin tankerin daha olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Treyler Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, ADR sertifikalı olan tankerlerin kaza durumunda dahi sızdırma yapmayacak şekilde tasarlandığını söyledi. ADR sertifikasına hak kazanmış tankerlerin daha dizayn aşamasında denetlenmeye başladığının altını çizen Saltık, “Bu rakam çok daha yüksek olabilir. ADR için kullanılan bütün parça ve ekipmanların onayı alınıyor. Araçlar testlere tabi tutuluyor. Bu sayede yüksek güvenlikli son teknolojiye sahip tankerler üretiliyor” dedi. 

ADR belgesi için üreticinin tasarım aşamasından itibaren incelendiğini söyleyen Saltık, “Çeliğin hacim kalınlığında, kaynağın cinsine kadar her aşama takip ediliyor. ADR uyumlu tanker üretmek için proje yapıp TSE’ye başvuruyorsunuz. Atılan her adımla ilgili dosya tutulması gerekiyor. Bütün bu önlemler her ne koşulda olursa olsun tankerlerin sızıntı yapmaması için” dedi.



Değişim için teşvik gerekiyor

1 Ocak’tan itibaren kanunun yürürlüğe girdiğine değinen Saltık, “İşler yavaş yürüyor. Trafik tescil tesislerinde bilgi eksikliği var. Belge olmadan trafiğe kayıt olanlar var. Eski araç potansiyeli fazla. Söz konusu araçlar büyük tehlike taşıyor. Mevcut araçların yenilenmesi 2018’e kadar yapılacak. Ancak fazla bir hareket yok. Eski araçların yenilenmesi için teşvik gerekiyor. Bu kötü olay vesile olabilir. Teşvik verilmezse ne özellikte olduğu bilinmeyen araçlarla tehlikeli madde taşımacılığı devam eder” ifadelerini kullandı. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)