Yolların da akıllısı geliyor

Yolların da akıllısı geliyor

access_time20 Mayıs 2019 08:56
Elektrikli ve “akıllı” araçlar için çalışmalar sürerken, otoyollar da buna ayak uydurmaya çalışıyor. Almanya’da ağır ticariler için “elektrikli otoyol” açılırken, Çin, akıllı yol test ediyor.

Bir yandan elektrikli ve kendi kendine gidebilen (otonom) araç teknolojileri gelişimini sürdürürken, bu araçların kullanacakları yollar da duruma “ayak uydurmak için” hazırlık yapıyor.

Nitekim otomobillerden sonra ileriki yıllarda ağır ticari araçlarda da “elektrikli” alternatiflerin artacağı yönündeki tahminler, Almanya’da “dünyanın ilk elektrikli otoyolu”nun açılmasına öncülük etti. 

Dışarıdan şarj edilebilir hibrit ve tamamen elektrikli ağır ticari araçların “yol alırken şarj edilmesi” amacıyla oluşturulan yol, Frankfurt’un güneyinde bulunuyor. Şimdilik sadece 10 km uzunluğunda ve “tek aracın kullandığı” otoyolun, deneme amaçlı olduğu belirtiliyor. Yetkililer, 2020 yılında 4 elektrikli TIR’ın daha bu yolu kullanmaya başlayacağını belirtirken, Siemens ve Scania arasında işbirliğiyle oluşturulmuş. Tıpkı tramvay ya da troleybüsler gibi kablolardan elektrik alan kamyon, bu yolla 90 km/s’nin üzerindeki hızlarda da şarj edilebiliyor. Araç hibrit teknolojiye sahip olduğundan, aküleri tamamen boşaldığında dizel motorun desteğini de alabiliyor.

Akıllı yol

Siemens, projenin geçmişinin 2010 yılına dayandığını hatırlatırken, söz konusu yolun bir benzerini 2016’da İsveç’in Stockholm kentinin dışında oluşturmuş. Şirket, fikri, elektrikli tren ve metro sistemlerinden almış. 

Elektrikli araçlar konusunda ciddi çalışmaları olan Çin ise, daha farklı bir yol üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz yıl “test için” açılan yaklaşık 1.5 kilometrelik yol, “akıllı otoban” olarak adlandırılıyor. Yolun tabanı, çok ince güneş panelleriyle donatılırken, bu paneller, yol kenarındaki aydınlatmaların yanı sıra çevredeki 800 kadar binanın aydınlatmasında kullanılıyor. Üzerinde bir çok sensörün yer aldığı bu yol, böylelik otonom araçları yönlendirmekle kalmayıp, güvenli yol almalarını sağlamayı amaçlıyor.

Jinan kentinde bulunan yol, Çin’in “akıllı otomobiller stratejisi”ne uyum sağlaması için test edilmekte. Nitekim Çin hükümeti, 2030 yılında ülke yollarındaki araçların yüzde 10’unun “akıllı” ve “otonom” (kendi kendine gidebilen) araçlardan oluşacağını hesaplıyor. 

Yol da, sensörler aracılığıyla otomobillerin navigasyonlarına güncel harita bilgilerini iletecek, elektrikli araçların akülerini yolda giderlerken kablosuz şekilde ve ücretsiz şarj edebilecek. (Levent Köprülü - Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)