Zenginin tercihi elektrikli otomobil

Zenginin tercihi elektrikli otomobil

access_time13 Mayıs 2019 10:43
Elektrikli otomobil satışlarıyla ülkelerin kişi başına düşen milli geliri arasında bir ilişki var. Kişi başına milli geliri 72 bin euro olan Norveç, Avrupa’da en çok elektrikli otomobilin satıldığı ülke... Ufuk Sandık Sabah'taki köşesinde yazdı...

Avrupa'da elektrikli otomobil satışları artıyor. 2017'de 132 bin olan elektrikli oto satışları 2018'de 195 bin 200 adede çıktı. 2019'un ilk çeyreğinde de 120 bin adet elektrikli otomobil satıldı. Satışlar bir önceki döneme göre yüzde 37.3 arttı. Elektrikli otomobiller henüz ilk üç ayda 2018'in satış rakamlarına oldukça yaklaştı. Yıl sonu satış tahmini ise yaklaşık 600 bin adet.

Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) tarafından yapılan araştırma elektrikli otomobil satışlarıyla, ülkelerin kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasılası arasında korelasyon olduğunu ortaya koyuyor. ACEA verilerine göre Avrupa'da satılan elektrikli otomobillerin yüzde 80'ini kişi başına düşen milli geliri en yüksek altı ülkenin vatandaşları satın alıyor.

Yılın ilk üç ayında en çok elektrikli otomobilin satıldığı ülke 23 bin 405 adetle Norveç oldu. Almanya 23 bin 326 adetle ikinci, İngiltere 14 bin 579 adetle üçüncü, Fransa 14 bin 503 adetle dördüncü, Hollanda 11 bin 704 adetle beşinci, İsveç 9 bin 806 adetle altıncı sırada yer aldı.

Ayrıca, bu ülkelerdeki elektrikli otomobillerin pazar payı, diğer ülkelere göre oldukça yüksek seviyede. ACEA'ya göre kişi başına düşen milli geliri 42 bin eurodan fazla olan ülkelerde elektrikli otomobillerin pazardan aldığı pay yüzde 3.5'in üzerinde. Kişi başına milli geliri 29 bin eurodan az olan ülkelerde elektrikli otomobillerin payı yüzde 1'den az. Avrupa Birliği ülkelerinin yaklaşık yarısı bu durumda.

NORVEÇ İLK SIRADA

Kişi başına milli geliri 73 bin 200 euro olan Norveç, yüzde 59.7 ile Avrupa'da en yüksek elektrikli otomobil pazar payına sahip ülke. Hiç kuşkusuz İskandinav ülkesinde elektriklilere verilen destekler de bu yüksek oranda etkili. Norveç'i yüzde 13.5 ile İsveç, yüzde 8.9 ile Hollanda, yüzde 6.4 ile Finlandiya izliyor.

AVRUPA'DA PAHALI SATILIYOR

Dünyanın en üç büyük elektrikli otomobil pazarı Çin, ABD ve Avrupa'da satılan modellerin fiyatlarına bakıldığında ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Çin'de satılan elektrikli otomobillerin ortalama fiyatı 30 bin euro civarında. ABD'de ortalama fiyat 45 bin euro, Avrupa'da ise 47 bin euroyu buluyor. Yani Avrupalar bir elektrikli otomobile Çinli ve Amerikalı'lardan daha fazla veriyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

access_time16 Nisan 2024 12:11

Bakan Yerlikaya, Düzce’de diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren 14 sürücüye kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, trafikteki radar...

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

access_time16 Nisan 2024 12:07

Zorlu Enerji, sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda Avrupa genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını genişletmek amacıyla stratejik ortaklık kurulduğunu...

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)