Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

access_time01 Aralık 2018 14:38
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı

Kötü hava koşulları ve kışın gelmesiyle birlikte şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması da bugün resmen başladı. Zorunluluğun başlamasıyla özellikle kar yağışının görüldüğü bölgelerde denetimler sıkı bir şekilde yapılıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2019'a kadar devam edecek. Kurala uymayan araç sahiplerine uygulanan 715 liralık ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 23,73'lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarılacak.

Bolu Dağı'nda zorunlu kış lastiği uygulaması

Türkiye'nin en önemli kara yolu geçiş güzergahlarından Bolu Dağı'nda, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması kapsamında denetim gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinden itibaren Anadolu Otoyolu Kaynaşlı gişeleri ile D-100 kara yolu Bolu Dağı güzergahında denetim yapan Kaynaşlı Bölge Trafik Müdürlüğü ekipleri, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda lastik kontrolü yaptı.

Kış lastiği takmayan veya lastiğinin ömrü kısa olan sürücülere kanun maddesi gereğince ceza kesen ekipler, sürücüleri kış lastiği takmanın yararları konusunda da bilgilendirdi.

Kaynaşlı Bölge Trafik Amiri Komiser Ahmet Yaman, yaptığı açıklamada, uygulamanın bugün itibarıyla yürürlüğe girdiğini ve denetimleri sürdürdüklerini söyledi.

Van'da denetim

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Van-Erciş kara yolunda araçları durdurarak, kış lastiklerinin diş derinliğini kontrol etti.

Sanayi kentinde "kış lastiği" denetimi

Kocaeli'de, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle denetim yapıldı.

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince, kentin farklı noktalarında kış lastiği uygulaması gerçekleştirildi.

Kandıra Gişeleri mevkisinde, yolcu otobüsleri başta olmak üzere, yük taşımacılığı yapan araçlar ve şehir içi servislerini durdurarak lastiklerin diş derinliğini kontrol eden ekipler, araçlarına kış lastiği takan sürücülere teşekkür etti.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni dönem!

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni dönem!

access_time25 Nisan 2024 10:55

Trafik kazalarının artması nedeniyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede uyku apnesi ile ilgili karar çok dikkat çekti. Bu yeni...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, martta trafiğe kaydı yapılan araç sayısı aylık ve yıllık bazda artış gösterdi.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • Alpi01 Aralık 2018 15:10Ticari araçlar kar lastiği takıyor ama bu işin eğitimini veren sürücü kurslarının arabalarında kar lastiği göremiyorum. Bu araçlar ne kadar denetleniyor çoğu vuruk kırık ne kadarı denetleniyor. Sınavlara giren araçları sağlamdır kesin ama ya eğitim verdikleri araçlar. Bunları kim nedetliyor çocuklarımız eşlerimiz eğitim alsın diye gönderiyoruz ne kadar huzurlu olalım üstelik yoğun trafike sürekli kaza tehlikelerine maruz kalıyorlar. Bu zorlu işin eğitimini verenler bu işte ne durumda hak ettiklerini alıyor mu? Maaşları yeterli mi? Eğitimleri yeterli mi? Bunları bir sınava tabi tutan var mı? Denetliyen var mı?

    (%0) (%0)