Levent Çezik

Kimler ÖTV’siz otomobil alabilir?

access_time07 Mart 2016 06:21

Merhaba… 21 Ekim 2013 tarihli “Engelli yakınlarının ÖTV’siz araç alımına ilişkin” yazımıza yüzlerce soru yağıyor.

Bu yüzden bir kez daha bu konuya değinmek, anlaşılmayan bazı konulara açıklık getirmek ve yeni yasal düzenlemeleri aktarmak istiyorum. 
Engellilik derecesi yüzde 90’ın üzerinde olan bireylerin üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları bu araçları kullanmaya yetkilidir. 
Bunu biraz açmak gerekirse; 
Yani ailenizde özürlü oranı yüzde 90 ve üzeri olan bir yakınınız var. Onun üzerinden otomobil alıp, kullanmak istiyorsunuz. 
Bu yakınınızın engelinin yüzde 90 ve üzeri olduğunu belirten (devlet hastanelerinden alınmış) raporuyla birlikte istediğiniz marka bir otomobil bayisine gidebilir, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden otomobil sahibi olabilirsiniz. 
Tabii bu ayrıcalık 1.600 cc’ye kadar olan otomobil alımlarında geçerli.
Ticari alımındaki (yüzde 15) durum pek avantajlı olmadığı için bu yazıda yer vermiyorum. 
Evet… 1600 cc’ye kadar olan sıfır kilometre otomobil alımlarında üçüncü dereceye kadar akrabalık derecesi olanlar (soyadı tutmalı) yüzde 45 oranındaki ÖTV indiriminden yararlanarak otomobil alma imkanına sahipler. (iki yıl öncesine kadar bu oran yüzde 40 idi.) 
Eğer engelli birey, 5 yıl içerisinde otomobilini satmak isterse; satın alırken ödemediği ÖTV’yi devlete ödemek zorunda kalır. 
Eğer 5 yılı geçtikten sonra satarsa, herhangi bir sorun olmaz. Ve yeni araç alımında büyük bir avantaja sahip olur. 
Fakat engelli birey, 5 yıl dolmadan vefat ederse, aracı satın alan kişi yasal varislerinden noterde feragatname alıp otomobili alırken ödemediği ÖTV’yi devlete ödemek zorunda kalır. 
Bize ulaşan sorular içerisinde engelli oranının yüzde 90’ın altında olup, ÖTV avantajından yararlanıp, yararlanamama durumu ilk sırada yer alıyor. Bu konuda yüzlerce soru var. 
Özürlülük oranı yüzde 90’ın altında olan bireyler ve yakınları ÖTV’siz araç alımından yararlanamaz. 
Çünkü kanuna göre; engelli oranı yüzde 40’ın üzerinde, yüzde 90’ın altında olan kişiler, aldıkları araçları (H ehliyet sahibi olmak şartıyla) özel tertibatlı olarak yalnızca kendileri kullanabilirler. 
Özürlü oranı yüzde 40’ın altında olan kişiler için bu avantajların hiçbiri geçerli değildir. 
Önemli bir uyarı:
21 Ekim 2013 tarihli yazımda da uyarmıştım…
Engelli yakınının üzerine otomobil alıp, ÖTV’siz araç kullanırken, birçok vatandaşın mağdur olduğunu duyuyoruz. 
Konuyu biraz açmak gerekirse; 
Diyelim ki siz annenizin üzerine bir otomobil aldınız. 
Bir süre sonra anneniz vefat etti. (Allah gecinden versin)
Tüm yasal varisler otomobilinize ortak durumuna geliyor.
Buraya kadar her şey normal…
Normal olmayan ise;
Sizin parasını ödeyerek aldığınız otomobilin yasal varisleri olan kardeşleriniz, (vefat eden kardeşiniz varsa, onların çocukları vs.) araca ortak oldukları için size sorun çıkarma ihtimali olabiliyor. 
Eğer tüm varisler noterden sizin adınıza feragatname verirse sorun yok. 
Fakat…
Şiddetle uyarıyorum
Yani o araçla siz, hasta annenizi hastaneye getirip götürmek, gezdirmek, onu mutlu etmek maksadıyla sevdiği yerlere götürmek isteyebilirsiniz. Ama o vefat ettikten sonra yasal varis durumuna gelen ve bunu fırsata çevirmek isteyen yakınlarınız olabilir. Araç alırken yakınlarınızla münasebetlerinizi bir kez daha düşünmenizde yarar var!..

Eski yazı:
http://otomobilsayfasi.com/levent-cezik-yazar46/engelli-plakali-otomobil-almak-isteyenler-bir-kere-daha-dusunsun-516889y.htm

Diğer yazıları