2. elde yeni dolandırıcılık yöntemine dikkat!

2. elde yeni dolandırıcılık yöntemine dikkat!

access_time02 Şubat 2020 13:41
Hızla artan otomobil fiyatları ile başa çıkmaya çalışan vatandaşları bir de kandırılma tehlikesi bekliyor. Yeniortaya çıkan dolandırıcılık yönteminde ise ‘yaşlı dolandırıcılar’ başrolde yer alıyor.

2. el otomobil fiyatları, ortada hiçbir sebep olmamasına rağmen altın fiyatlarından daha hızlı yükseliyor. Herhangi bir araç modelinin piyasasında, 3 – 4 ay gibi oldukça kısa süre içerisinde binlerce lira artış görülüyor. Bu durumda 2. el piyasasının denetimsiz olması ve satıcıların internetteki satış sitelerini inceleyerek birbirlerinden etkilenmesi büyük rol oynuyor. Böylece 2. el otomobil piyasası balon fiyatların en çok görüldüğü sektör olarak ön plana çıkıyor. Sebebi her ne olursa olsun, piyasadaki balon araç satın almak isteyen herkesi olumsuz etkiliyor.

Otomobilhaber.com.tr'nin haberine göre temel ihtiyaç olan otomobile Türkiye’de ulaşmak oldukça zor hale gelmişken, vatandaşlar bir de dolandırıcılar ile mücadele ediyor. Son dönemlerde ortaya çıkan yeni yöntemde ise dolandırıcıların yaşlı olması dikkat çekiyor.

Habere göre yeni yöntem kısaca şu şekilde işliyor:

İLK İZLENİM

“Dolandırıcılar, genel olarak 15 – 30 bin aralığında olan otomobilleri seçiyor. Bu fiyat aralığı, genelde bir araba almak için zar zor para biriktiren insanlardan oluşuyor.
Otomobiller internet sitesine yükleniyor ve konum olarak ‘Bahçelievler’ ya da ‘Suadiye’ gibi lüks semtler seçiliyor. Böylece ilan inceleyen kişilere ‘araç bu muhitten birinin ise temiz arabadır’ izlenimi veriliyor.

İlan verenlerin isimleri çoğu zaman sahte olurken, havalı isimler tercih ediliyor. Bu sayede ‘temiz araba’ izlenimi güçlendiriliyor.

GÜVEN KAZANMA

İlan sahibi ile iletişime geçtiğinizde, sizi yaşlı biri karşılıyor ve kendisini emekli olarak tanıtıyor. Dolandırıcılar, toplumumuzda yaşlı insanlara duyulan saygı ve güvenden faydalanıyor.
Bu dolandırıcıların ortak noktası ise ‘hava yolları’ndan emekli olduklarını ya da hala aktif göreve devam ettiklerini söylemeleri. Hava yollarının oluşturduğu ‘güven algısı’ndan yararlanıyorlar. Kısacası; bu dolandırıcıların attığı ilan başlıklarında ya da diğer açıklamalarda ‘hava yolları personelinden’ veya ‘pilottan’ gibi ifadeler görebilirsiniz.

‘FIRSATI KAÇIRMA’ MESAJI

Bir diğer ortak nokta da aracın kullanıldığı yer. Dolandırıcılar, aracı satın almak isteyenleri ikna etmek için ‘bu araç zaten yazdan yaza Bodrum’da kullanıldı, Datça’da kullanıldı’ gibi ifadeler kullanıyorlar. Böylece, aracın yorulmadığı izlenimini vermek istiyorlar.
Aracı kimden aldınız? diye sorduğunuzda ‘yeğenimden, yengemden, arkadaşımın kızından’ gibi cevaplar alırsınız.
Bu ihtiyar dolandırıcılar, satıştaki aracın ikinci ya da üçüncü araçları olduklarını belirterek, ihtiyaç fazlası izlenimi vermeyi de ihmal etmiyorlar. Amaçları, size ‘böyle temiz bir aracı kaçırma’ mesajı vermek.

HİKAYENİN DEVAMI

Bu tür dolandırıcılar araçların pert olduğu ortaya çıkmasın diye ekspertize gitmeyi reddediyor. Ekspertize gitmemek içinse ‘yaşlı’ olmalarını öne sürüyor. İhtiyar dolandırıcılar, noter işlemlerinde sık sık ‘vekaletname’ yöntemini tercih ediyor. Bir diğer ifadeyle, size satmaya çalıştıkları araç çoğu zaman kendilerinin olmuyor. Aracı satın aldığınızda ise bu kişilerin telefonları bir anda ulaşılmaz oluyor.

SONUÇ OLARAK

Otomobilhaber.com.tr’de yer alan haber, uyarılarla bitiyor. “Her şeyden önce, dolandırıcılığa karşı asıl önlemi 2. el araç satışları yapılan sitelerin alması gerekiyor. Bu noktada siteler, ilan sahiplerinden gerçek kimlik bilgilerini isteyebilir. Böylece pek çok dolandırıcı sahte ilan ya da arızalı araba ilanı vermeye cesaret edemez. Tersten düşünüldüğünde de, internet satışlarında dolandırıcılık olaylarının artması bu web sitelerine olan güveni azaltır ve en çok yine bu siteleri vurabilir.
Şahıs olarak ise; İster genç olsun ister yaşlı veya ister pilot yazsın ister öğretmen kesinlikle içinize sinmeyen bir alışverişe girmeyin.
Aracı kesinlikle tanıdığınız ve güvendiğiniz bir ekspertize götürün.
Gerekirse trafik şubeye giderek aracın geçmişi hakkında bilgi alın.
Noter aşamasına gelirseniz, satıcının noter yetkilisine verdiği kağıtları iyi inceleyin.
Alım satım işlemlerinde yanınıza güvendiğiniz birini alarak yalnız olmamaya çalışın.”

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)