2 model hariç tüm sıfır otomobiller yüzde 80'lik ÖTV dilimine geçti

2 model hariç tüm sıfır otomobiller yüzde 80'lik ÖTV dilimine geçti

access_time19 Eylül 2022 08:23
Döviz kurlarındaki hareketlilik, otomobil fiyatlarında da etkisini gösteriyor. Piyasada satılan neredeyse tüm sıfır otomobiller yüzde 80'lik ÖTV dilimine geçti.

Ağustosta ikinci el otomobil satışlarına getirilen '6 ay, 6 bin km' kısıtlaması, ikinci elde fiyatların düşeceği ve sıfır araca erişimin kolaylaşacağı beklentisi yaratmıştı. Ama yatırım amaçlı satışların önüne geçen bu uygulama, ikinci elde fiyatların sınırlı düşmesine, sıfır araç pazarının da ağustosta yüzde 20'ye yakın daralmasına neden oldu.

2 MODEL HARİÇ TÜM OTOMOBİLLER YÜZDE 80 ÖTV DİLİMİNE GİRDİ

Fiyatların artması ile artık 2 model hariç tüm otomobillerin yüzde 80 ÖTV dilimine girmesi tüketicilerin ÖTV indirimi beklemesine yol açıyor. Yüzde 80'lik dilimin altında kalan sayılı araçlar ise markaların en ucuz modellerinin en alt donanıma sahip otomobillerinden oluşuyor. Bu durumu örneklendirmek gerekirse, Fiat Egea, yüzde 80 ÖTV oranının altında kalan 2 modelden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Egea'nın sadece 1.4 benzinli ve manuel şanzımanlı versiyonu yüzde 70 ÖTV diliminde kalırken, aynı ÖTV oranına sahip bir diğer modelin ise Hyundai i10 olduğu anlaşılıyor. Egea gibi yerli üretim bir otomobil olan i10'un da en üst donanım paketi hariç tüm versiyonları yüzde 70'lik ÖTV diliminden fiyatlanıyor.

ÖTV'DE EN SON OCAK AYINDA DEĞİŞİLİK YAPILDI

ÖTV sisteminde en son ocakta değişiklik yapılmış ve dilim sayısı artırılmıştı. Bu kapsamda, 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor.

Türkiye'de otomobillerin fiyatının döviz kuru ve ÖTV sistemi ile belirlenmesi ise döviz kurundaki her artışın fiyatlara doğrudan yansımasına yol açıyor. Döviz artışı neticesinde artan fiyatlar, ÖTV sistemindeki baremleri aşıp otomobilleri bir üst vergi dilimine çıkarınca, tüketiciye dövizdeki artıştan daha yüksek tutarda bir zam yansımış oluyor.

9 AYDA YÜZDE 50 ARTTI

Cardata verilerine göre Ocak-Eylül 2022 döneminde sıfır km araç fiyatlarındaki artış yüzde 50’yi buldu. Gelinen noktada, artık yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 60 ÖTV diliminde herhangi bir araç yok.

Türkiye'de satılan neredeyse tüm otomobillerin yüzde 80 ve daha yüksek ÖTV ile fiyatlanır hale gelmesi ise tüketicinin nezdinde bir ÖTV güncellemesi beklentisi yaratıyor. Öyle ki, otomobil ihtiyacı olan binlerce kişi, ağustosa dek otomobili yatırım amaçlı alanlar sebebiyle bayilerde araç bulamamış ve sıfır kilometreden daha pahalı ikinci el araç almak zorunda kalmıştı.

KREDİLERE ERİŞİMDE YAŞANAN PROBLEMLER

Ağustosta ikinci el otomobillere getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı, yatırım amaçlı alımların önünü kesmiş olsa da bu sefer de artan fiyatlar yüzünden aylardır bayilerde araç bulamayanların sıfır otomobile erişimi zorlaştı. Araç alımlarında BDDK'nın getirdiği kredi sınırı ve kredilere erişimde yaşanan sıkıntılar da otomobil alımını zorlaştıran diğer etkenler arasında. Tüm bunlar, tüketicinin ÖTV güncellemesi ile fiyatların düşeceği ve otomobile erişimin kolaylaşacağı yönünde bir beklenti içerisine girmesine yol açıyor.

UFUKTA ÖTV İNDİRİMİNİ GÖRMEK ZOR

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre devletin bütçe hedefleri yakından incelendiğinde ufukta bir ÖTV indirimi zor görünüyor. Yıl başında açıklanan bütçe hedefinde, sıfır araç satışı üzerinden alınan ÖTV’den bu yılın tamamında beklenen gelir 72 milyar 449 milyon liraydı.

Bu hedef yılın ilk 7 ayında tutturulurken, haziranda açıklanan ek bütçe hedefinde ise, yıl sonuna dek otomobil satışından alınan ÖTV'den 70 milyar 285 milyon TL daha gelir sağlanması öngörüldü.

OTOMOBİLLERDEN ALINAN ÖTV'NİN BÜTÇEDEKİ PAYI ARTTI

Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre otomobillerden alınan ÖTV'nin genel bütçedeki payı 2021'de yüzde 4.7 oranında gerçekleşirken, 2022 sonunda ise bu oranın yüzde 5.6'ya çıkması bekleniyor.

Mayıs, haziran ve temmuz aylarında yatırım amaçlı yapılan satışların da etkisiyle pazarın büyüdüğü ve Ağustos ayında toplam pazarın yüzde 20'ye yakın daraldığı göz önüne alındığında, bütçedeki ÖTV geliri hedefinin yıl sonuna kadar anca tutturulabileceği söylenebilir.

Uzunca bir süredir beklenti haline gelen ÖTV indirimi, arz sorununun devam etmesi sebebiyle zaten bayide bulunamayan araçlara geleceğinden, satışları canlandırma noktasında etkili olamayabilir.

BIRAKIN ÖTV İNDİRİMİNİ, ARTIRIMI BİLE OLABİLİR

Eğer bir ÖTV indirimi gelirse, devletin araç başına aldığı ÖTV geliri de düşecek. Böyle bir senaryoda, satışların canlanması ve araç başına düşen ÖTV gelirinin azalmasına rağmen, pazarın büyümesine bağlı olarak toplam ÖTV gelirinin artması beklenir. Fakat, içinden geçtiğimiz olağanüstü şartlarda bu pek mümkün olmayabilir.

Sektörde uzunca bir süredir yaşanan arz sıkıntısı sebebiyle, muhtemel bir ÖTV indiriminin pazarı kısa vadede istenen düzeyde büyütememe ve dolayısı ile devletin ÖTV gelirini de artıramama ihtimali yüksek.

Sonuç olarak, ek bütçe hedefleri ve piyasadaki arz sıkıntısı, ÖTV indirimi beklentisinin gerçekçi bir beklenti olmadığını, aksine pazarın önümüzdeki aylarda farklı sebeplerden daralması halinde bütçe hedefinin tutturulması için ÖTV artırımının bile gündeme gelebileceğini bizlere anlatıyor.

Eğer bir ÖTV indirimi ya da matrah güncellemesi adımı atılacaksa, ya bütçe hedeflerinin güncellenmesi ya da arz sorununun çözüme kavuşması gerekecek.

Palandöken: ÖTV'de matrah güncellenmesi şart

 

İkinci el otoda kilometre ayarına ceza artırılıyor

 

İkinci el fiyatlarında 6+6 düşüşü bekleniyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)