2015’te ‘benzinli’ye gün doğdu

2015’te ‘benzinli’ye gün doğdu

access_time05 Ocak 2015 09:51
Akaryakıt fiyatlarındaki indirimlerin, Türkiye pazarındaki dizel hakimiyetini azaltıp, benzinli modellere ilgiyi artıracağı tahmin ediliyor
Dünyada petrol fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi, buna bağlı olarak Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarında indirimler yapılması, benzinli motorların yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Ardı ardına küçük hacimli ve daha düşük tüketimli motorların da piyasaya sunulmasının da, buna destek olacağı ve 2015’te benzinli modellerin ön plana çıkabileceği belirtiliyor.

Akaryakıt fiyatlarında son dönemde ardı ardına gelen indirimlerle birlikte, ilk satın alma değeri de düşünüldüğünde, benzinli motorlara sahip modellerin önem kazanacağını belirten RenaultMais Genel Müdürü İbrahim Aybar, özellikle 2015’te bunun ciddi etkisinin satışlarda da görülebileceğine dikkat çekti. Düşük tüketim değerleri nedeniyle dizel motorlu Otomobillerin halen pazarda ağırlığa sahip olduğunu hatırlatan Aybar, “Ancak az kilometre yapan tüketicilerin, özellikle ilk satın alma değerini de düşünerek benzinli motorlara doğru yönelmesi mümkün görünüyor. Sonuçta dizellerin satış fiyatları, benzinlilere göre yüksek” dedi.

Cazip motor seçenekleri

Son yıllarda piyasaya giren benzinli motorların, küçük hacimli, düşük tüketim değerlerine sahip olduğunu, bununla birlikte ciddi güç alternatifleri sunduğunu hatırlatan Aybar, “Bu motorlar, benzinliye yönelimde ciddi rol oynayabilir” ifadesini kullandı. 2015 yılında benzinli motor seçeneklerine sahip modeller konusunda kendilerinin de bazı düşünceleri olduğunu belirten Aybar, bu tip motora sahip modellerin ön plana çıkarılmasının mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Halen Türkiye’de satılmakta olan benzinli motor seçenekleri genel olarak 900 cc ile 1.600 cc arasında yoğunlaşıyor. Ancak markaların “hacim küçültme” hedefleriyle ortaya çıkardığı ve turbo beslemeyle güçlendirdiği yeni motor seçeneklerinin yoğunlaştığı hacimler 900 cc ile 1.500 arasında değişiyor. Bazı markaların 0.9 lt veya 1.0 lt motorlarında 125 HP’ye kadar güç bulunuyor. Bu yıl Türkiye’de piyasaya sunulacak yeni modellerle birlikte pazardaki küçük hacimli benzinli motor seçeneklerinin artması bekleniyor.

Türkiye pazarında geçen yılın Ocak-Kasım döneminde dizel otomobillerin satışlardaki payı yüzde 62’ye yaklaşırken, geçen yıl bu oran yüzde 58.7 dolayındaydı.

Hibriti öne çıkaracak

Bu yıl benzinli motorlar konusunda farklı yaklaşım sergilemeyi düşünen markalardan biri deToyota olacak gibi görünüyor. Ancak Toyota’nın önceliği, benzinli motorun yanı sıra elektrik motoru da bulunan “hibrit” teknolojili modeller olacak.

Nitekim Toyota Pazarlama A.Ş CEO’su Ali Haydar Bozkurt, daha önceki açıklamasında da 2015’te en öncelikli konularından birinin hibrit teknolojisi olacağını, bu kapsamda da yeni Yaris Hybrid modelini ön plana çıkaracaklarını kaydetmişti. Toyota, bunu, geçtiğimiz yılın son aylarında showroomlarda söz konusu modele yönelik düzenlediği özel test sürüşleri ve pazarlama kampanyalarıyla da ortaya koymuştu.

HyundaI Assan’dan beklenen rekor geldi

Son yıllarda iki yeni model için yatırım yapan ve bu araçların üretimine başlayan Hyundai Assan, 2014’de üretim rekoru kırdı. Şirket, geçen yıl üretimini “ikiye” katlayıp, ihracatını da “yüzde 105” artırdı.

Hyundai Assan’ın İzmit fabrikası, 2014’te 203 bin 157 adet i10 ve i20 üretti. Böylece 2013 yılının üretim rakamlarını iki katına çıkaran Hyundai Assan, 30’dan fazla ülkeye 179 bin 793 adetlik ihracat yaptı. İhracatı yüzde 105 artan Hyundai Assan, yaklaşık 1.5 milyar euro gelir elde etti. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, 2015’te hedeflerinin bu rakamları daha da yukarı çekmek olduğunu söyledi.

Üretimde ihracatla Gaz’a basacak...

Rusya’nın önemli ticari araç markası Gaz’ın Türkiye’deki üretimi, 2015’te hızlanmaya başlayacak. Yıl ortasında yeni versiyonların üretimine de başlayacak olan Gaz Türkiye, DoğuAvrupa ülkelerine ihracatla da hızlanmayı planlıyor.

Türkiye distribütörü Mersa Otomotiv’in ortaklığında Türkiye’de üretim yapan Gaz, geçtiğimiz aylarda yeni modeli Gazelle Next’in üretim ve satışına başlamıştı. Sakarya’daki tesise yapılan toplam yatırım miktarının, bu yıl yapılacak ek yatırımlarla 30 milyon euro’ya ulaşması planlanırken, üretim adetlerinin de artırılması öngörülüyor. Yılın ikinci yarısından itibaren Gazelle Next’in “Panelvan” ve “Minibüs” versiyonlarını da üretmeye başlayacak tesis, kapasitesini 3 bin adet ve iki vardiyaya kadar çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye köprü olacak

Gaz Ticari Araçlar Türkiye Genel Müdürü Cengiz Tiryakioğlu, geçen yıl ihracat da dahil olmak üzere 1500 adede yakın üretim gerçekleştirdiklerini belirtirken, Bulgaristan, Makedonya ve Irak’a araç gönderdiklerini söyledi.

Yılın ikinci yarısından itibaren Polonya, Sirbistan, Slovenya’nın yanı sıra Almanya pazarının da devreye girmesini beklediklerini kaydeden Tiryakioğlu, “Rusların bu konudaki çabaları sürüyor. Bu ülkelerde gerekli oluşumları tamamlamak üzereler. Bu ülkelere Türkiye’den ihraç edeceğiz. Hem üretim kalitemiz hem de ülke olarak konumumuz, bize bu fırsatı sundu” dedi. Rus şirketin, bu konuda çabalarını sürdürdüğünü hatırlatan Tiryakioğlu, bunun, kapasite artırımını da beraberinde getireceğini, amaçlarının iki vardiyaya çıkmak olduğunu kaydetti.

Tiryakioğlu, “2017’ye kadar yıllık 3 bin 500 ve üstü üretim hedefimiz var. Ayrıca belki 3.5 tonluk modeli de getirebiliriz. Bunu şimdilik düşünüyoruz. Üretimde yerlilik sürekli artıyor. Yüzde 40’lara ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

‘Biz aracı oluyoruz’

Yerli katkı konusunda hassas davrandıklarını, Rusya tarafının da bu konuda istekli olduğunu kaydeden Tiryakioğlu, “Türkiye’den daha fazla firmayla çalışmak için çaba gösteriyoruz. Bununla birlikte çalıştığımız yan sanayi firmalarını Rusya’daki ana şirkete de öneriyoruz. Onların da Türkiye’den yan sanayi firmalarıyla çalışma isteği var. Bir anlamda aracı oluyoruz” ifadesini kullandı.

Yurt içindeki satışlarının da giderek arttığını anlatan Cengiz Tiryakioğlu, yeni modellerle birlikte adet ve paylarının yükseleceğini söyledi. Tiryakioğlu, “Panelvan ve Minibüs ile daha fazla segmente girebileceğiz. Bu da rekabetçiliğimizi artıracak” dedi.(Levent Köprülü-Milliyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)