2.5 milyon 2. el araç vergiden muaf

2.5 milyon 2. el araç vergiden muaf

access_time22 Haziran 2020 08:54
350 milyar TL’nin üzerinde bir hacme sahip 2. el ticaretini düzene sokacak yönetmelik 1 Eylül’de yürürlüğe girecek. Şahıslara yılda 3 adet araç alıp satma sınırı getiren madde yönetmelikten çıkartıldı.

Son dönemde talebe rağmen istenildiği kadar sıfır araç olmaması sonucu 2. elde yaşanan hareketlilik fiyatların yükselmesine, araçların resmen karaborsaya düşmesini sağladı. Türkiye'de bugün 2. el ticaretinde yılda 6.3 milyon adedi otomobil, 1.8 milyonu ticari araç olmak üzere 8 milyonun üzerinde araç el değiştiriyor.

Yıllık hacmi ise 350 milyar liranın çok üstünde. Sözcü'den Emre Özpeynirci haberine göre, bu hacim vergiye tabi kişiler tarafından gerçekleştiriirse getireceği tüm artıların yanında bir de devletin ciddi bir vergi geliri olacağı açık.

YILDA 2 ADET OLMALI

Bu doğrultuda hazırlanan ve 2. el alım satımı yapmak için ‘Yetki Belgesi' almayı zorunlu hale getiren, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” eğer bir kez daha ertelenmezse 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek.

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, elbette bu yönetmelik ile tüm sorunların çözülmeyeceğini belirterek, “Çünkü sektörün beklediği ve üzerinde çok durduğumuz,  bir takvim yılında şahısların en fazla 3 adet araç alım satımı yapabileceği madde Adalet Bakanlığı itirazı ile şimdilik yönetmelikten çıkartıldı. Kaldı ki bu rakamın aslında azami 2 adet ile sınırlandırılması çok daha yerinde olurdu” diye konuştu.

YARATACAĞI ETKİLER

Mülk edinme özgürlüğüne kısıt yaratılmasının doğru olmadığı gerekçesi ile bu maddenin yönetmelik taslağından çıkarıldığını belirten Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezel de, ilgili maddenin yönetmelik kapsamında olmamasının yarattığı etkileri şöyle sıraladı;

1) Kişilerin yaptıkları satışların kontrol edilememesi,

2) Ağır hasarlı araçların satışından doğan tüketici mağduriyetleri,

3) Satış esnasında ödemelerde yaşanan önemli sorunlar,

4) Kaparo verilen rakamların iade alınamaması,

5) Kayıt dışılığın engellenmesi,

6) 2.5 milyon adede yaklaşın şahıs satışların yönetmelik kapmasına alınması ile devletin vergi gelirlerinin artması,

7) Araç satışı/alışı ardından araçta çıkan sorunların çözülememesi. (Şahısların bulunamaması, telefon numaralarını iptal etmeleri vb…)

SPOTÇU ÇAKALSA KARABORSACI NEDİR?

Geçen hafta, “Çakallar puslu havayı severmiş” başlığıyla manşete taşıdığımız, spot piyasadaki gelişmeler de bu düzenlemenin önemine işaret ediyor. Erol Şahin, “Bugün yaşanan olayı spot ile tanımlasak da aslında ortada yaşanan tam karaborsa ticaretidir. Peki spotçu çakalsa, karaborsacı nedir?” diye yorumladı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (3)

  • Mustafa Şencan25 Haziran 2020 15:56Alım satım işlemleri noterden yapılıyor. Bu satışları devlet nasıl takip edemiyor? Her satışta vergiyi noterde kessin. Çok mu zor. Kolay gelsin.

    (%0,00) (%100,00)
  • MİSAFIR22 Haziran 2020 09:54peki galerici faturamı kesiyor vergisini odeyecek

    (%10,00) (%90,00)
  • vs22 Haziran 2020 09:16ya bırakın bu ayakları.bayiler bile sıfır araçları anlaşarak galericilere veriyor.birde plaka takınca sıfır diye alınan araç ikinci el oluyor.düzenleme olacaksa galerici sıfır araç satamamalı

    (%0,00) (%100,00)