2'nci elde rüzgar tersine döndü...

2'nci elde rüzgar tersine döndü...

access_time07 Ocak 2021 09:21
Otomobilde tüketiciler ‘bekle-gör' dönemine geçince ikinci el fiyatları ilk kez düşmeye başladı.

Birçok sektörde olduğu gibi otomotiv de 2020’yi sürprizlerle dolu, tahmin edilmesi güç ve iniş-çıkışlarla kapattı. Bu iniş çıkışlı grafik ikinci el otomobil pazarını da yoğun olarak etkiledi. Yıl ortasından itibaren sıfır otomobillerde yaşanan tedarik sorunları, düşen kredi faizleri, döviz kurlarının daha artıp fiyatları yükselteceği beklentisi tüketicilerin iştahını kabartınca ikinci el fiyatları temmuz, ağustos aylarında zirve yaptı. Hatta bayilerdeki fiyatın bile önüne geçildi. Ancak 2020’nin son ayından itibaren kullanılmış otomobil fiyatları dengelenmeye başladı.

İLK KEZ DÜŞÜŞE GEÇTİ

Sıfır kilometre otomobillere olan talep düşüşü, ikinci el araçlara da yansıyınca, zaten aşırı yükselen fiyatlar düşüşe geçti. Cardata verilerine göre, ikinci el araç fiyatları 2020’nin son ayında ilk kez düşüşe geçip, yüzde 10 azaldı. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “İkinci elde fiyatlar son 1 yıl içerisinde ilk defa düştü. Dövizde ve pandemi koşullarında yaşanan stabil olmayan durum tüketicilerin ikinci el bir araç satın alma kararını ‘bekle-gör politikasına’ çevirmesine neden oldu. Bu fiyat düşüşlerinin yüzde 6 ila 12 arasında olduğunu gözlemledik” açıklaması yaptı.

GALERİDE DE İNDİ

Yalçın, “Ayrıca, uzun zamandır elinde yüksek maliyetli ikinci el araç stoku bulunan satıcılar daha fazla stok maliyeti yüküne dayanamayıp hızlıca satmak için fiyatları düşürdü. İşte bütün bu sebeplerden dolayı ikinci el fiyatları, son 1 yıl içerisinde ilk defa düştü” dedi. İkinci elde satış adetleri ve fiyatları belirleyecek en büyük etkenin aşılama takviminde yaşanacak gelişmeler olacağını vurgulayan Indicata Satış Direktörü Aslı Göker ise “Özellikle ilk çeyrekte sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında önemli bir yükseliş beklemiyorum” açıklaması yaptı.

GÖZLER SIFIR KM’DE

Yılın son ayında ikinci el satışların durma noktasına geldiğini, ikinci el alım satımı yapan küçük esnafın kepenk indirmeye başladığını açıklayan Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “panik satışlar sebebiyle fiyatlar da ani olarak yüzde 7-8 oranında aşağı çekildi. Bekleyen ve ertelenen ikinci el araç talebinin, aşılanma ve vakaların düşüşüyle birlikte tekrar yükseleceğini öngörüyoruz. Sıfır kilometre araçlardaki stok durumu, pandeminin seyri sıfır ve dolayısıyla ikinci el fiyatlarında etkili olacak” diye konuştu.

DEĞERLİ TL ETKİLİ OLDU

“Ekonomideki gelişmeler, özellikle Türk Lirası’nın değer kazanmayı sürdürmesi fiyatlardaki geri çekilmenin devam edebileceğine işaret ediyor” açıklaması yapan Arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk, “Ayrıca ikinci el otomobillerde fiyatlar oldukça yüksek seviyeleri gördüğü için, satıcı ve alıcılar düşmeye başlayan yeni fiyatlara temkinli yaklaşıyor. 2021 yılında yaşı ve km’si daha yüksek olan ikinci el araçlara olan ilgiyi artırabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

DÜŞÜŞLER SÜRECEK

“Aralık ayında piyasadaki değişimin araç fiyatlarını arttırması trendi yerini ilk defa düşüşe bıraktı. Piyasadaki kullanılmış otomobillerde online verilen tüm ilanların yüzde 24.8’ini 50 ila 100 bin TL arasında” diyen Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, “2020 Aralık ayı içerisinde sıfır araç kampanyalarının da etkisiyle ikinci el araç fiyatların belli bir düşüş yaşanmaya başlarken, biz bu durumun yeni yılda da etkisini bir miktar sürdürmeye devam edeceğini düşünüyoruz” açıklaması yaptı.

TALEP DE DİP YAPTI

Kurlardaki sert geri çekilmeler başta sıfır km otomobil olmak üzere ikinci el otomobil fiyatlarını aşağı çekti” diye konuşan Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız da geçen yılın son aylarından itibaren fiyatların gevşediğine dikkat çekerek “İkinci elde hem talep hem de fiyatlarda ciddi düşüşler başladı. Kovid-19 salgının etkisinin azalması ve hayatın giderek normale dönmesiyle birlikte otomobile olan talepte dipten dönüş yaşamaya başlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

İkinci el otomobil pazarında satışlar yüzde 35 arttı

access_time17 Mart 2024 12:27

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

Ocakta en çok satılan ikinci el oto markaları

access_time15 Şubat 2024 12:08

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay Fiat en çok tercih edilen marka olurken, model bazında binekte en çok Egea, hafif ticaride ise Doblo tercih olarak öne...

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

Kilometrelerini düşürdükleri araçları sattılar! 17 tutuklama

access_time10 Şubat 2024 15:13

İstanbul'da, kilometrelerini düşürdükleri araçları satan 17 şüpheli tutuklandı

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Kanun dışı araç alım-satımı düştü

access_time02 Ağustos 2023 10:50

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada "Araç alım satımında kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandı" dedi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)