5 milyara elektriklide devrimi ilan edecek

5 milyara elektriklide devrimi ilan edecek

access_time03 Nisan 2014 12:09
ABD'li üretici Tesla, 5 milyar dolarlık pil fabrikası için tüm eyaletler yarışa girdi
ABD’nin elektrikli otomobil üreticisi  Tesla’nın dev pil fabrikası planı sektörü şaşkına çevirdi. Tesla’nın genç ve girişimci CEO’su Elon Musk duyurusunu bizzat kendisinin yaptığı ve dünyanın en büyük lityum iyon pil fabrikası olması beklenen yapının toplam inşaat maliyetinin 5 milyar doları bulması bekleniyor. Halen 920 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak fabrika için arazi arayışında olan yetkililer 2017’de üretime başlamak istediklerini belirtiyor.


“YASALARI DEĞİŞTİRİRİZ!”


Arizona, Nevada, Teksas veya New Mexico’da inşa edileceği iddia edilen fabrika için söz konusu eyaletlerin siyasileri yoğun lobi çalışmalarına başladı. Teksas Valisi Rick Perry ise fabrikayı kapabilmek için gerekirse eyalet yasalarında değişikliğe gidebileceklerini duyurdu.Musk konuyla ilgili yaptığı açıklamada yeni fabrikanın, seri üretimin babası olarak kabul edilen ABD’li oto markası Ford’un kurusucu Henry Ford’un inşa ettiği fabrika gibi yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ileri sürdü. Tesla’nın  rakibi diğer elektirikli oto üreticileri ise fabrikanın başarısında oldukça şüpheli. Yetkililer e-otomobillere yönelik talebin çok fazla olmadığına ve mevcut akü üreticilerinin bile yüzde 20 kapasite ile çalıştıklarına işaret ediyor.

ARAÇLARIN FİYATINI YARIYA İNDİRECEK

Tesla CEO’su Elon Musk’ın planı ise yeni fabrikayla birlikte e-otolar için gereken pil fiyatlarını yarı yarıya indirmek. Yapılan açıklamalara göre ABD’de halen yaklaşık 65 bin dolardan satılan Tesla S modelinin fiyatının hemen hemen yarısı pahalı lityum iyon pillerine gidiyor. Yeni fabrikalarının seri üretime girmesi halinde ucuzlayan piller sayesinde Tesla S modeli gibi e-araçların 35 bin doların altında satılması gündeme gelecek. Böylece halen tüm dünyada sadece 100 bin olan e-oto satışlarının artmasıyla yeni fabrika da sektörün can damarı haline gelecek.

500 BİN ADET PİL ÜRETECEK

.Fabrikanın maliyeti 5 milyar doları bulacak.
.Şirket tahvil satışıyla 2 milyar dolar topladı.
.İnşaat bu yıl başlayacak 2017’de üretime geçecek.
.Fabrikanın büyüklüğü 920 bin metrekare olacak.
.6 bin kişiye istihdam sağlayacak.
.2020’de yılda 500 bin lityum iyon pil üretecek.
.Oto için pil maliyetini yüzde 30 düşürecek.           

(Habertürk)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)