50 yıl sonra dünyada seyahat nasıl olacak?

50 yıl sonra dünyada seyahat nasıl olacak?

access_time13 Eylül 2021 09:02
Yenilikçi teknolojiler, yapay zeka otomasyonu ve seyahat için yeni standartlar çağında yaşarken, önümüzdeki on yıllarda büyük olasılıkla hareket etme şeklimizi kökten değiştirecek, bu noktada çığır açan gelişmeler bekleniyor.

İnsanlık yüz yıldan biraz daha kısa bir süre içinde ata binmekten uzay uçuşlarına geçti. Doyumsuz keşif arzumuz ve sürekli seyahat etme ihtiyacımız, mobilite sektörünün yıldırım hızında ilerleme kaydetmesini sağladı. Peki 50 yıl sonra seyahat şeklimiz nasıl olacak?

ELEKTRİĞE GEÇİŞ

Euronews'ün derlediği habere göre; Kovid-19 pandemisinin devam eden etkileri ve giderek kötüleşen iklim acil durumu, hareketliliğin şekillenmesinde büyük rol oynuyor. Hollandalı start-up Fastned'in CEO'su Michiel Langezaal da dahil olmak üzere pek çok kişi için gelecek ‘elektrikte.’

Şirket, Avrupa genelinde bir EV şarj istasyonu ağının sahibi ve işletmecisi. Güneş veya rüzgarla çalışan yüzde 100 yeşil enerji sağlıyor.

Langezaal, Euronews Next'e verdiği demeçte, "Önümüzdeki on yılda ana odak noktası, elektrikli bir arabaya geçiş yapma özgürlüğünü sağlamak olmalıdır. Şarj etme daha hızlı hale geldiğinden, insanlara daha fazla özgürlük sunduğundan, önemli ölçüde daha büyük EV pilleri de göreceğiz” dedi.

Yine de, Cambridge Üniversitesi'nde Ulaştırma Analizi alanında ekonomist ve eski araştırmacı olan Dr Justin Bishop, elektriğe geçişin emisyonlar ve diğer çevresel zararların üstesinden gelmek için yeterli olmayabileceğini düşünüyor.

Bishop, "Elektrikli ve hidrojenli araçlara geçiş, tedarik zincirini yukarı kaydırarak egzoz borusundaki emisyonları ele alıyor. Ancak bu, yıllar boyunca biyoyakıtlarda gözlemlediğimiz gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Ne olursa olsun, yüzde 100 fosil yakıt bazlı ulaşımdan yüzde 100 elektrik/hidrojen veya diğer yakıtlara geçersek büyük miktarda enerji ve diğer kaynaklar gerekiyor.” diye konuştu.

AKTİF SEYAHATTE YÜKSELİŞ

Bishop için, daha geniş sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak, amaç ne olursa olsun, enerji talebindeki sınırsız büyümeye karşı olmalı. Bu nedenle, mesafeleri kapatmaya yardımcı olan entegre kentsel ve arazi kullanım planlamasının ilerlemesiyle seyahatlerin çoğunun tatmin edici olacağı bir konuma taşınacağız. Yürüme, bisiklet ve toplu taşıma araçları kullanımı artacak.

Çevre Politikası Araştırmacısı ve Bisiklet Hareketliliği Danışmanı Dr Esther Anaya-Boig, "Küresel çevre ve sağlık krizi senaryosunda, aktif seyahat, bugüne kadar hareket etmek için en iyi seçenektir." dedi.

Pandemi sırasında bisiklet şeritlerinin ve kaldırımların genişletilmesi gibi adımları atıldığını hatırlatan Anaya-Boig'e göre, trend büyüyecek ama hala iyileştirme için yer var: "Sadece alan sunmak yeterli değil, aktif seyahatin kapsayıcı olacak kadar güvenli ve konforlu olması gerektiğini biliyoruz".

ARAÇSIZ BİR TOPLUM

Nijeryalı mobilite girişimi Max.ng'nin CEO'su ve kurucusu Adetayo Bamiduro, önümüzdeki 50 yılda hareketliliğin piller, yakıt hücreleri ve hidrojenle destekleneceğini söylüyor.

Bamiduro, "Yakında ne Amerika'da ne de Afrika'da kimsenin bir araca sahip olması gerekmeyecek. Ve evet, Ay'a uçak biletleri yakında orta sınıf için uygun olacak" diyor.

Ticari uzay yolculuğu çoğunlukla iş adamları arasında bir yarışa yol açarken, deneysel yer hareketliliği, halihazırda küresel olarak geliştirilmekte olan süper hızlı bir yer ve yeraltı ulaşım sistemi olan Hyperloop gibi fütüristik projelerle ivme kazanıyor.

Hyperloop'un vizyonunda, geleceğin taşımacılığı, gezginlere ihtiyaçlarına en uygun ulaşım türünü sunan bir ‘Bulut’a bağlı akıllı sözleşmelerle yürütülecek. Hyperloop Italia'nın CEO'su ve kurucusu Bibop Gresta'nın tanımladığı gibi, "insan merkezli bir seyahat deneyimi".

Ona göre insanlar, Dünya yüzeyinin üstünde ve altında eklemlenmiş düşük basınçlı tüplerde çok yüksek hızda hareket eden bir kapsül ağı üzerinde seyahat edecek.

Gresta, Euronews Next'e verdiği demeçte, "Bunlar, tıpkı modern asansörlerin yaptığı gibi, enerji etkilerini en aza indirmek için mümkün olan en kısa sürede aynı rotada en fazla sayıda kişiye hizmet verebilecek, AI tarafından desteklenen gelişmiş makineler olacak. Araba sahipliği kavramı yavaş yavaş ortadan kalkacak".

Daha da ileri giderek, bir yerden bir yere uçmanın norm olacağını düşünenler var. Lufthansa İnovasyon Merkezi Genel Müdürü Christine Wang, otonom uçuşun bile daha fazla kabul göreceğine inanıyor: "Muhtemelen bundan 50 yıl sonra, hava taksilerinin ve hidrojen yakıt hücreleri gibi diğer gelişen teknolojilerin nasıl daha uygun maliyetli ve daha geniş halk tarafından erişilebilir hale getirileceğini anlamış olacağız"

Wang, "Artırılmış gerçeklik etrafındaki teknolojinin, bize oturma odalarımızın konforundan standart tatilinize uçmaktan daha dokunsal bir yer hissi vereceği bir zaman muhtemelen gelecek" diyor.

Geleceğin seyahat aracı: Uçak taksi Bell Nexus

 

Seyahatte yeni moda: Karavanlar

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)