6 dakika şarj ile 320 km yol gidilecek!

6 dakika şarj ile 320 km yol gidilecek!

access_time05 Ekim 2017 13:01
Toshiba, 10 yıldır çalıştığı bataryalarda otomobil sektörünü tepeden tırnağa değiştirebilecek ve elektrikli arabaları yaygınlaştırabilecek bir buluşa imza attı.

Büyük otomobil üreticileri, yatırımlarında geleceğin teknolojisi gözüyle bakılan elektrikli arabalara odaklanıyor. Öte yandan elektrikli araba sektörünün büyüme hızındaki başlıca sorunlardan biri olarak bataryaların şarj süreleri ve buna bağlı olarak tek şarjla kat edilebilen mesafe gösteriliyor.

Elektrikli arabalarda hâlihazırda kullanılan lityum iyon bataryalar kurtarıcı olarak görülse de sağladıkları güç ve şarj kapasiteleri arzu edilene ulaşabilmiş değil.

Japon teknoloji devi Toshiba, 2008 yılında kurduğu yeniden şarj edilebilir SCiB batarya teknolojisinde dün yaptığı açıklamayla otomotiv sektöründe devrim yaratabilecek bir aşamaya imza attığını duyurdu.



3 KAT DAHA FAZLA MESAFE

Toshiba tarafından yapılan duyuruya göre, yeni geliştirilen SCiB bataryalarla sadece 6 dakikalık ultra hızlı şarj ile 200 mil, yani 320 kilometre elektrikli sürüş deneyimi yaşayabilmek mümkün olacak.

Mevcut teknoloji ise bu mesafeyi en az 3 misli daha uzun şarj ile yakalayabiliyor. Prototip yaygınlaştığı takdirde elektrikli arabaların yaygınlaşması kolaylaşabilir ve otomobil sektörü yeni bir çağa girebilir.

Japon üreticinin hızlı şarj ve bataryanın ömrü ve sağlamlığını koruyabilen yeni teknolojisindeki sırrın, elektronların geçişini sağlayan anotlarda kullanılan malzeme olduğu ifade edildi.



Toshiba'nın yeni nesil batarya prototipi

2008 yılındaki SCiB bataryalarında lityum titanyum oksit anotlar kullanan Toshiba, yeni nesil bataryalarda ise titanyum ve çelik alaşımlarda kullanılan yumuşak bir metal olan niyobyum oksit anotlara yer verdi.

Bu da elektrikli araçlarda kullanımı yaygın olan grafit yani yumuşak karbon bazlı bataryalara göre kristalize yapısı sayesinde daha fazla lityum iyonunun depolanmasının önünü açıyor.

Toshiba, yaptığı açıklamada yeni teknolojinin 5 bin şarj döngüsünde dahi kapasitesinin yüzde 90'ını koruduğu ifade edildi.

BENZİN İLE EŞİT DÜZEYDE

Toshiba'nın yeni SCiB hücrelere sahip bataryasının elektrikli araba performansını geliştirmesine kesin gözüyle bakılmasına rağmen Japon şirket, bunun için ne tür bir güç gerektiğine dair açıklamada bulunmadı.

Örneğin Tesla'nın süper şarj cihazları maksimum 135 kW güç sağlarken 85 kilowatt saat bataryaya sahip Model S araçları 426 kilometre sürüş menziline sahip. Toshiba'nın bataryalarının 6 dakikada tam güce ulaşması için daha güçlü bir şarja ihtiyaç duyup duymadığı belirtilmedi.

Öte yandan, daha uzun menzile sahip elektrikli arabalar mevcut. Samsung'un 600 - 700 kilometre sürüş sağlayan elektrikli araba bataryaları bulunuyor. ABD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Ofisi'ne göre benzinli araçların ortalama menzili ise 663 kilometre.

Şirketin AR-GE Direktörü Osamu Hori ise yazılı açıklamasında, "Yeni nesil SCiB ve yeni titanyum niyobyum oksit anotların potansiyeli heyecan verici." dedi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)