6 TL'ye 400 kilometre

6 TL'ye 400 kilometre

access_time24 Eylül 2014 21:05
İstanbul Üniversitesi Yerel Elektrikli Araba ekibi tarafından hazırlanan 4 saatlik şarj ile 500 kilometre yol kat edebilen "T-1" tanıtıldı
"İstanbul Üniversitesi Elektrikli Binek Otomobil Projesi" kapsamında öğrenci ve akademisyenlerden oluşan 24 kişilik ekiple hazırlanan araç, Cumhuriyet Meydanı'na getirildi. Meydana giriş olmaması nedeniyle ekip tarafından elle kaldırılıp, kaldırıma konulan araç, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

İÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Engin Topaloğlu,yaptığı açıklamada, 2 yıl önce planladıkları projeyi yaklaşık 3,5 aylık sürede üretim aşamasını tamamladıklarını söyledi.

Aracın eksikliklerini tespit etmek amacıyla Türkiye turu düzenlediklerini ve 8 il dolaştıklarını anlatan Topaloğlu, 13 il ile 5 bin kilometrelik bir parkurla turu tamamlayacaklarını belirtti. Konya'dan Antalya'ya geldiklerini, yaklaşık 400 kilometrelik bir parkurda 6 lira masraf olduğunu anlatan Topaloğlu, "40 lirayla 3 bin 400 kilometre yol kat ettik, 5 bin kilometrelik parkuru ise 75 liralık yakıt masrafıyla tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Yüksek verimliliğe sahip, hafif ve aerodinamik yapıdaki aracın Türkiye'nin en verimli ve en az yakıt tüketen aracı olma özelliği öne süren Topaloğlu, bu tür araçların yaygınlaşmasını amaçladıklarını bildirdi.

Kompozit karbon fiberden yapılan aracın 500 kilogram ağırlığında olduğunu ve ekip tarafından da kaldırılabildiğini anlatan Topaloğlu, aracın 2 yetişkin, 2 çocuk binebilecek şekilde tasarlandığını kaydetti. Topaloğlu, satteki hızı 130 kilometreye kadar ulaşabilen aracın yaklaşık 450 bin liraya mal edildiğini bildirdi.

Topaloğlu, İzmir, Eskişehir ve Çanakkale'de tanıtım yaptıktan sonra İstanbul'a dönerek Türkiye turunu tamamlayacaklarını belirtti.

Engin Topaloğlu, her gittikleri ilde araç hakkında tanıtım yaptıklarını söyledi. Tanıtımlarda vatandaşlardan özellikle maliyeti ve ne kadar yaktığı ile ilgili sorularla karşılaştıklarını dile getiren Topaloğlu, yakıt masrafının düşük olmasından ötürü aracın cazip hale geldiğini kaydetti.

Araç, cuma günü Antalya'dan İzmir'e hareket edecek.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)