9 milyar TL’lik kiralama yatırımı

9 milyar TL’lik kiralama yatırımı

access_time24 Şubat 2020 17:10
Bu yıl büyüme beklentisi içinde olan operasyonel kiralama sektörü, 60-70 bin adetlik araç alımıyla yaklaşık 9 milyar TL’ye ulaşacak yatırım planlıyor

Otomotiv pazarının büyümesine yaptığı katkılarla dikkat çeken operasyonel kiralama sektörü, iki yıllık daralmanın ardından, bu yıl umutlu.

Milliyet'ten Levent Köprülü'nün haberine göre, faizlerde yaşanan düşüş ve Ocak ayına ait pazar verileri, 2018 yılına kadar pazarın yüzde 20’sini temsil eden sektörün yeniden aynı seviyelere ulaşmak için hareketleneceğini gösteriyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “2019 yılı sonundan itibaren ülke ekonomimizde yavaş yavaş olumlu gelişmeler görmeye başladık. Bu bağlamda, otomobil ve hafif ticari araç pazarının 580-650 bin adet bandında, otomobil pazarının ise 440-490 bin adetler seviyesinde olmasını ön görüyoruz. 2020 yılında sektör olarak, 65 ile 75 bin adet arasında yeni otomobil alımı yapacağımızı tahmin ediyoruz. Tabii ki, ekonomideki gelişmelere paralel olarak bu senaryo daha da olumlu yöne gidebilir” dedi.

Sektörün 2018’de yüzde 11.5, geçen yıl ise yüzde 12 daraldığını ifade eden Ekici, “Operasyonel kiralama sektörü olarak 2018 yılına kadar Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık olarak yüzde 17-20’sini alıyorduk. Ancak, bu oran, 2019’de yüzde 11’lere kadar geriledi. Kredi faiz oranlarının düşmesi ve ertelenen talebin etkisi ile operasyonel kiralama sektörünün otomobil alımlarının ivme kazanacağını düşünüyorum” diye konuştu. 2018’de 10.5 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapan sektörün, geçen yılın ilk 9 ayında 2.9 milyar TL’lik araç yatırımı yaptığını hatırlatan Ekici, “Eğer bahsettiğimiz gibi 2020 yılında 60-70 bin adet otomobil satın alırsak, yılı 8-9 milyar TL arasında bir yatırımla kapatmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, ticari araç kiralamanın önünün belli ölçüde açıldığı düşünüldüğünde sektörümüzün 2020 yılında ticari araç yatırımı da olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

KISA DÖNEM DE BÜYÜYECEK

Kısa dönem araç kiralama sektörünü de değerlendiren Ekici, 2019 yılında bu sektörün ortalama yüzde 9 daraldığını ve 35 bin adet civarında araç parkıyla yılı kapattığını bildirdi. Ekici, “2020 yılında kısa dönem araç kiralamaya olan talebin de bir miktar artacağını, yaklaşık 37 bin adet civarında araç parkına ulaşacağımızı tahmin edebiliriz. Öte yandan, kısa dönem araç kiralama sektörünün 2023 yılında 50 bin adetlik bir araç filosuna erişmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Operasyonel araç kiralama sektörüne etki edecek yasal düzenlemelerle ilgili TOKKDER görüşünün alınmasının önemine dikkat çeken İnan Ekici, “Kiralama dünyada büyüyor, bizde de büyümeye devam edecektir. Şirketlerin araç parkı dikkate alındığında, daha ilerleyecek çok yolumuz var. Sektörümüz ne kadar az operasyonel riske maruz kalırsa büyümesi de o kadar sürdürülebilir olacaktır. Bu bağlamda, sektörümüze etki edecek her türlü kanuni düzenlemede sektörümüzün dolayısıyla TOKKDER’in görüşünün alınması önem taşıyor” dedi.

‘TALEP ÜRETİMİN ÖNÜNDE GİDİYOR’

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, işlerin mevcut durumundan oldukça memnun olduklarını belirterek, “Otomotiv sektörünün genel durumu; ‘Keşke daha fazla mal olsa da satsak, talebe yetişebilsek’ şeklinde” dedi.

Sektörde kimsenin faizlerin bu kadar düşeceğini, talebin bu kadar artacağını ve erkene geleceğini öngörmediğini aktaran Şahsuvaroğlu, ithal araçların tedarikindeki mevcut aksaklıkların normal bir durum olduğunu söyledi. Araçların henüz daha “banttan inmeden” satıldığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Şahsuvaroğlu, “Bir arabanın banttan inmeden satılması teknik olarak mümkün değil. Bir araç banttan inmeden yani şasi motor numarası belli olmadan satılmaz” değerlendirmesini yaptı.

(LEVENT KÖPRÜLÜ – MİLLİYET)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)