Akaryakıt sektöründe kar marjı kavgası

Akaryakıt sektöründe kar marjı kavgası

access_time10 Eylül 2018 13:15
Akaryakıt sektöründe, dağıtım şirketleri ile bayileri arasında “kâr marjı” kavgası patlak verdi

Akaryakıt sektöründe dağıtım şirketleri ile bayiler, kâr marjı nedeniyle karşı karşıya geldi. Dağıtım şirketleri ve bayiler, satılan her litre akaryakıttan belli tutarda pay alıyor. Bu pay, halen litre başına ortalama 50-55 kuruş aralığında.

Bunun bir bölümünü dağıtım şirketi, bir bölümünü de bayi alıyor. Son dönemde paylar düştü. Dağıtım şirketleri de bayi paylarını kıstı.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre bayiler, bunun üzerine paylarını düşürdükleri ve tutarı tek yanlı olarak belirledikleri gerekçesiyle dağıtım şirketlerini Rekabet Kurumu’na şikayet etti. Bayiler, gelirlerinin gerilediğinden yakındı.

Kurum, paylarla ilgili verileri inceledi ve şikayeti ciddi buldu. Sektörün önde gelen büyük dağıtım şirketlerini mercek altına aldı. Bu dağıtım şirketleriyle ilgili soruşturma sürecinin başlatıldığı öğrenildi.

Sektör kaynakları, son dönemde kâr marjlarının düştüğünü belirterek, “Dağıtım şirketi ve bayilerin litre başına aldıkları toplam pay tutarı, 3-4 ay öncesine göre 15 kuruş kadar düştü ve 50 kuruşlar düzeyine geriledi. Dağıtım şirketleri de bayi paylarını kıstı. Buna karşılık işletmelerin kur ve enflasyon etkisiyle maliyetleri arttı. Sektörde dağıtım şirketleri ile bayiler, payların azalması nedeniyle karşı karşıya geldi” dedi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)