Alman CEO'Lar Türkiye için ne düşünüyor

Alman CEO'Lar Türkiye için ne düşünüyor

access_time16 Aralık 2018 12:11
TAYSAD Türkiye ile Almanya arasında siyasi nedenlerle gerilen ilişkilerin ardından 150 Alman CEO'yu kapsayan bir algı araştırması yaptırdı. İşte o araştırmadan ortaya çıkan sonuçlar...

Türkiye ile Almanya arasında 2018 sıkıntılı bir yıl oldu. Siyasi gelişmelerle ilişkiler gerildi, bu dönemin olumsuz etkileri ekonomiye de yansıdı. Almanya Türkiye’nin dış ticaretinde birinci sırada yer alıyor. Türk otomotiv sektörü için de en önemli pazarlardan biri. Türkiye de dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerine ev sahipliği yapıyor ve üretimde Avrupa’da beşinci sırada yer alıyor. Büyük kurumsal şirketlerin yanı sıra binlerce KOBİ için de büyük bir pazar. Sektörün önemli meslek örgütlerinden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) konuyu gündeme doğru taşımak için önce bir algı araştırması yaptırdı. Araştırma, karar alma konumunda olan CEO’lardan 150 kişiye yönelik gerçekleştirildi. Türk Otomotiv Sektörü’nün Almanya’daki Algısı” araştırmasının sonuçları şöyle:

BİLİNİRLİK YÜKSEK

Yöneticilerin üçte ikisi Türkiye ile ya hâlihazırda iş yapmakta ya da yapmayı planlamakta. Yüzde 66’sı Türk otomotiv sektörüyle ilgili bilgilerinin çok iyi ya da iyi olduğu kanaatinde.

Türkiye’deki üretim maliyetlerinin düşük olması, coğrafi konumu, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği yatırımcıya cazip geliyor.

Sektör temsilcilerinin yüzde 52’si siyasi belirsizliğin, yüzde 30’dan fazlası da güncel ekonomik sorunların Türkiye ile işbirliğini frenleyen noktalar olduğunu düşünmekte.

Yatırımcılar, Türk çalışanların motivasyo-nunu, işlerindeki uzmanlıklarını yatırım yap-manın en önemli sebepleri olarak da görmekte.

Çin, Hindistan ve Polonya gibi ülkelerin olduğu 8 ülke arasında Türkiye yüzde 38 ile önem sırasına göre ortalarda yer alıyor.

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Almanya ile ilişkilerde üst düzeyde bir yumuşamanın olduğunu belirtiyor ve bunu son derece olumlu bulduğunu vurguluyor. Ancak Kanca, algının hemen düzelmesinin kolay olmadığı görüşünde. Siyasi olumsuzlukların ekonomi çevrelerini de hemen etkilediğini anlatan Kanca, “İlişkilerin kuvvetlendirilmesi için iletişim kanallarının artırılmasına ve etkin algı yönetimine gereksinim var” diyor. Jale Özgentürk / Hürriyet 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)