Almanlar hava atmaya hazırlanıyor

Almanlar hava atmaya hazırlanıyor

access_time14 Ekim 2019 10:39
Audi, Mercedes gibi Alman markalarının ardından lüks spor otomobil üreticisi Porsche de “uçan otomobil” için kolları sıvadı

Otomotiv üreticileri ve markaları, bir yandan elektrikli araç ve sürücüsüz gidebilen (otonom) araç sistemleri üzerinde çalışırken, diğer yandan da “fazlasıyla hayal ürünü” gibi görülen, ancak geleceğin ulaştırma konseptleri içinde yeniden yer almaya başlayan “uçan otomobil” ya da “uçan taksi” projeleri için çalışıyor. Bunun için Alman üreticilerde, özellikle Volkswagen Grubu’nda büyük bir heves görülürken, Çin’den den bu konuya ilişkin adımlar geliyor.

Son olarak VW Grubu’nun üyelerinden Porsche, ABD’li havacılık devi Boeing ve onun kardeş şirketi olan “Aurora Flight Sciences” ile anlaşarak, elektrikli uçan otomobiller geliştirilip üretilmesi konusunda işbirliği yapacağını duyurdu. Söz konusu işbirliği ile geliştirilecek uçan otomobil konseptinin, daha çok “taksi” olarak kullanılması öngörülüyor. Söz konusu anlaşma çerçevesinde Boeing, Porsche ve Aurora Flight Sciences tamamen elektrikli, dikine kalkabilen ve inebilen bir araç geliştirecek. Bunun için üç şirketin mühendisleri ortak çalışacak ve aracın testlerini gerçekleştirecek. Bununla birlikte aynı anlaşmayla Boeing ve Porsche lüks hava araçlarının pazar potansiyelinin yanı sıra aşırı kalabalık şehirlerde kullanımına ilişkin araştırmalar da yürütecek.

Ciddi rekabet var

İki ölümlü kaza sonrasında dünya çapında 737 MAX uçaklarıyla sorun yaşamaya başlayan ve bu modeldeki uçaklarının tamamına yakını yerde bekleyen Boeing, bu projeye önem veriyor.

Nitekim en büyük rakibi olan Airbus da, yine VW Grubu’nun üyeleri olan Audi ve Italdesign ile aynı konuda işbirliği yapmaya başlamıştı.

Boeing, 2 ya da 4 kişiyle 80 km yol alabilen uçan otomobil prototipinin test uçuşunu gerçekleştirmişti. Bu uçuş, Audi ve Airbus’un hem uçan hem de karada kullanılabilen prototipinin tanıtımı sonrası gerçekleşmişti. 

VW Grubu’nun yanı sıra bir başka Alman üretici olan Daimler Grubu da uçan otomobil konusunda çalışmalar yürütüyor. Daimler, bu amaçla girişim şirketi olan Alman “Volocopter”e yatırım yapmıştı. Volocopter’e yatırım yapan ve uçan taksi geliştirmesine önayak olan bir başka otomotivci de, Daimler’le Smart markasında ortaklığı bulunan, aslen Volvo’nun sahibi olarak tanınan Çinli Geely’den başkası değil.

Geely, Volocopter’e 50 milyon yatırmış bile. Amacı da, bu şirketin Çin için uçan taksi konsepti geliştirmesi.

Bununla birlikte Geely, zaten Amerikalı uçan otomobil üreticisi Terrafugia’yı satın almıştı. Terrafugia’nın aracı, şimdiden 300 bin dolar gibi bir fiyatla sipariş topluyor. (Levent Köprülü/Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)