Araç muayenesini yaptırmayanlar dikkat! Aylık yüzde 0,75 ödenecek

Araç muayenesini yaptırmayanlar dikkat! Aylık yüzde 0,75 ödenecek

access_time25 Mart 2023 10:14
Hazine, araç muayenelerinin yaptırılmasını teşvik etmek için düzenleme yaptı. Araç muayene süresi geçirilen her aya yönelik yüzde 5 fazla yerine aylık yüzde 0,75 olarak hesaplanacak.

Araç muayene yaptırma süresini 12 Mart 2023 itibarıyla geçirmiş vatandaşlar 30 Eylül 2023'e kadar muayenelerini yaptırdıkları takdirde, her ay için hesaplanacak yüzde 5 fazla yerine aylık yüzde 0,75 olarak hesaplanan tutarı ödeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan "7440 Sayılı Kanunun 10'uncu Maddesinin Yedinci Fıkrasına (Araç Muayenelerine) Dair Tebliğ (Seri No: 1)" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesini süresinde yaptırmamış olanların, 30 Eylül 2023'e kadar araç muayenelerini yaptırmaları durumunda, muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için hesaplanması gereken yüzde 5 fazla yerine Kanun'un yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Kanun'un yayımlandığı tarihten (yayımlandığı ay dahil) araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık yüzde 0,75 oranı esas alınarak hesaplanacak.

Söz konusu tutarın muayene ücreti ile ödenmesi halinde yüzde 5 fazlalar alınmayacak.

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmamasının tespit edilmesidir.

Araç Muayenesi Zorunlu Mu?

Araçların muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince zorunludur.

Araç Muayenesi Nerede Yapılır?

TÜVTÜRK, araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluştur.

Neden Periyodik Araç Muayenesi Yaptırmalıyız?

Aracınızın muayenesinin düzenli olarak yapılması ve eksiksiz olması, sadece sizin ve ailenizin değil, diğer kişi ve canlıların da hayatı ve güvenliği için önem taşır.

Sağlıklı olarak muayene edilen araç, aynı zamanda bütçeniz için de artı kazanç sağlar.

Araçların düzenli olarak muayene edilmesiyle; araç kusurlarından kaynaklanan trafik kazaları azalır, trafikte can güvenliği artar, aracınızın ömrü uzar ve ikinci el değeri yükselir.

Kontrol ve test cihazları eşliğinde araçların gerçek durumu tespit edilmekte ve ağır kusurlu veya emniyetsiz durumda olan araçlara onay verilmeyip bir aylık süre içinde gerekli tamiratın yaptırılması sağlanmaktadır.

Araç muayene ücretlerine yüzde 122 zam!

TESK'ten ticari araç muayene ücretlerine indirim talebi

Muayene edilen araç sayısı 10 milyonu aştı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

ABD'deki gemi kazası sonrası otomotiv sektörü endişeli

ABD'deki gemi kazası sonrası otomotiv sektörü endişeli

access_time27 Mart 2024 12:07

ABD'nin Baltimore kentinde bir geminin çarpması sonucu yıkılan köprü nedeniyle, otomotiv sektörü acil durum planları yaparak araç sevkiyatlarını diğer limanlara yönlendirmeye...

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • mehmet ali özdemir25 Mart 2023 12:49Yapılan işe göre araç muayene ücreti çok fazla. Sanki ücretlere yüzde yüz on gibi artış yapılmış gibi zam acımasız ve fahiş.

    (%0) (%0)