Araç şarj istasyonu yatırımlarına geri ödemesiz destek

Araç şarj istasyonu yatırımlarına geri ödemesiz destek

access_time22 Mart 2022 08:45
Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına, yatırım bedelinin yüzde 75'ine ve 20 milyon TL'ye kadar geri ödemesiz destek sağlanacak.

Araç şarj istasyonu yatırımlarına, yatırım bedelinin yüzde 75'ine ve 20 milyon TL'ye kadar geri ödemesiz destek verilecek.Bu projeler için işletme gideri desteği uygulanmayacak.

Bu kapsamda destek programından yararlanılarak alınan makine ve teçhizat için destekten yararlanmada 3 yıl olarak öngörülen satılamama kiralanamama ve devredilememeye yönelik sınırlama, makine ve teçhizatın kullanım yeri ve amacı değişmemek kaydıyla 1 yıl olarak uygulanacak.

Dünya'da yer alan habere göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın teknolojik ürün yatırım destek programı hakkında yönetmelikte değişiklikler yapan yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Teknolojik ürün yatırımlarına geri ödemesiz destek 

Bu kapsamda, kamu kurum ve kuruluşlar ile vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen sanayiye yönelik ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünler ile ilgili üretime yönelik yatırımlar, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan işletmelerin, bölgede başlatıp sonuçlandırdıkları ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünler ile ilgili üretime yönelik yatırımlar, kamu araştırma altyapılarında ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünler ile ilgili üretime yönelik yatırımlar ile özkaynaklar kullanılarak yapılan ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ve patenti alınan veya TÜBİTAK tarafından onaylanan teknolojik ürünler ile ilgili üretime yönelik yatırımlara da proje bedelinin yüzde 60'ına ve 10 milyon TL'ye kadar geri ödemesiz destek sağlanacak.

İşletmenin talep etmesi halinde makine ve teçhizat desteği kapsamında tanımlanan destek tutarının yüzde 25'ine kadar teminat karşılığında ön ödeme yapılabilecek. Düzenlemeyle makine ve teçhizat üzerinde çalışan yazılım giderleri de destekleme kapsamına dahil edildi.

Makine ve teçhizat desteği sağlanacak yatırım projeleri için destek süresi, Sanayi Bakanlığı ile işletme arasında yapılan sözleşmenin imza tarihinden başlayarak en fazla 36 ay olarak belirlendi. Uygun görülmesi halinde bir defaya mahsus 6 aya kadar ek süre verilebilecek.

Bakanlık destek başvurusu çağrısı yapabilecek

Buna göre, yatırım konusu teknolojik ürünün, yurt içinde üretime ilk defa konu olması veya mevcut üretiminin yurt içi pazar ihtiyacını karşılamada büyük oranda yetersiz olması halinde Sanayi Bakanlığınca sayılan yatırımlar için destek başvurularına ilişkin çağrı duyurusu yapılacak.

Destek başvurusu çağrıları; bakanlıkça belirlenecek teknoloji alanlarında yatırımcıların sunacakları ürün veya hizmetler için yatırım projelerinin veya sektörel, bölgesel veya ulusal ihtiyaçların giderilmesi amacıyla Bakanlık tarafından yeri, kapasitesi, teknik özellikleri gibi detayları belirlenmiş yatırım konularına ilişkin yatırım projelerinin desteklenmesine yönelik olabilecek. Bakanlıkça, sözleşme imzalanacak yatırımcıdan destek tutarının yüzde 6'sına kadar kesin teminat mektubu alınabilecek.

Bakanlık, yatırım projelerine sağlanacak makine ve teçhizat desteği oranlarını veya destek üst limitini, yukarıda belirlenen üst sınırlar içinde kalmak kaydıyla çağrı özelinde belirlemeye ve çağrı özelinde belirlenecek kriterlere göre farklılaştırmaya yetkili olacak.

Çağrı duyurusunda belirlenen destek oranı ve destek üst limiti dâhilinde kalmak kaydıyla yatırımcı tarafından talep edilen tutarlar, Değerlendirme Komisyonu kararı ile destek tutarı olarak uygulanabilecek.

Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü, yatırımların çağrı amaçlarına uygun şekilde tamamlanmaması durumunda sözleşmede belirlenen yaptırımları uygulamaya veya sözleşmeyi sona erdirmeye, destek oranı ve miktarını azaltmaya veya sıfırlamaya yetkili olacak.

Avrupa'nın 65 milyon elektrikli araç şarj cihazına ihtiyacı var

 

Tesla Türkiye’ye geliyor: 10 noktada şarj istasyonu kuracak

 

Şarj istasyonları ağı nasıl kurulmalı?

 

Şarj istasyonu altyapısında yol haritası açıklandı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)