Araçlara yakıt çipi geliyor

Araçlara yakıt çipi geliyor

access_time31 Ocak 2015 07:28
Hükümetin kayıtdışı eylem planına göre, yakıt alışverişlerinin takibi için otomobillere çip takılacak.
Sporda e-bilet uygulamasını yaygınlaşacak, sosyal medya kuruluşlarına yapılan Reklam ödemelerine ilişkin bankalardan veri istenecek.
Kayıtdışı işçi çalıştıran ve vergi kaçıranların ihalelerden men edilmesini öngören pakette ‘Nereden buldun?’ uygulaması ise yok.
Hükümetin ekonomi paketleri arasında sona bıraktığı Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Plan şu unsurları içeriyor:
- Kayıtdışının milli gelire oranı yüzde 26.5’ten yüzde 21.5’e düşürülecek.
- Kayıtdışı işçi çalıştıran ve vergi kaçıranlar kamu ihalelerinden süreli men edilecek.
- “Nereden buldun” benzeri denetim mekanizmasına başvurulmayacak.
- Vergi daireleri, tapu idareleri, havalimanlarına vergi tahsilatının kolaylaştırılması için ATM benzeri ödeme terminalleri kurulacak.
- İnternet üzerinden yurtiçi ve yurtdışından yapılan otel, pansiyon, günübirlik ev konaklama rezervasyonları takip edilecek, kayıtdışı turizm acentesi ve rehber denetimleri artırılacak.
- Korsan sanat ürünlerinin sistem içine alınmasına yönelik çalışma yapılacak.
- Gayrimenkullerin rayiç bedel üzerinden işlem görmesi için analiz sistemi kurulacak.
 
GÜMRÜKTE KARGO TARAMASI
 
- Trafiğe tescilli taşıtlara plaka numaralarını da içeren etiket takılarak, akaryakıt pompalarının bu etiketleri okuması sağlanacak. Alış - satış bilgileri, ödeme kaydedici cihazlar üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilecek. Bu çalışma 2016 sonuna kadar tamamlanacak. Tüm akaryakıt pompaları bu süre içinde dönüştürülmüş olacak.
- İthal kozmetik ürünler tüketiciye ulaşıncaya kadar takip edilecek.
- Gümrükten geçen bütün kargolar taramadan geçirilecek.
- Maliye ile SGK’ya tek beyanname verilecek.
 
Şimşek fiş için eşini bekletmiş
 
Bakan Şimşek, fatura konusunun önemli olduğunu, vatandaşın ödediği vergilerin işyerlerinde kalmaması için fişlerin istenmesi gerektiğini söyledi. Kendisinin geçtiğimiz günlerde bir restorana gittiğini anlatan Şimşek, “Hanıma kalsa hemen çıkacak, dedim ‘Dur, belgemizi alalım...’ diye konuştu. Şimşek, yeni paketle yeni vergi öngörülmediğini de söyledi.
 
Passolİg’den dönüş yok
 
- Sosyal medya kuruluşlarına yapılan reklam ödemelerine ve sosyal medya kuruluşlarının müşterilerine yaptığı ödemelere ilişkin bankalardan veri istenecek. Bu çalışma, 2015 Ekim’de tamamlanması planlanan kısa vadeli planlardan olacak.
- Nakde karşı kartlı alışveriş özendirilecek.
- Otobüs, vapur, tramvay, metro elektronik ücret toplama sistemine geçirilecek. Ücretler tek merkezden toplanacak.
- Kara, deniz ve hava yolu taşımacılığı ile spor müsabakaları, tiyatro, sinema ve konser gibi biletle girilen alanlarda e-bilet uygulamalarının yaygınlaştırılması sağlanacak.
- Çizgi filmlerde ve gençlik kamplarında vergi bilinci artırılacak.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)