Audi'nin robot çalışanı Klara iş başı yapıyor

Audi'nin robot çalışanı Klara iş başı yapıyor

access_time07 Ağustos 2017 13:31
Audi'nin Almanya Ingolstadt’ta bulunan üretim merkezinde insanlar ile yan yana çalışan Klara adlı bir robot, görevine başlıyor.

Audi’nin robot çalışanı Klara adını “Robot destekli yapışkan uygulaması” anlamına Almanca ifadenin kısaltmasından alıyor. Yeni robot, Audi RS 5 Coupe’nin üretim bandında, karbon fiberle güçlendirilmiş polimerden (CFPR) üretilen tavanların takılma aşamasında görev yapacak.

İnsan robot işbirliği

İnsan-robot işbirliği (HRC) adı verilen üretim modelinde Klara, arada bir koruyucu bariyer olmadan mesai arkadaşıyla sorunsuz bir şekilde yan yana çalışabiliyor. Üretim durağında bulunan bir çalışan CFPR tavanı döner bir tabla üzerine yerleştiriyor. Sonrasında Klara’ya bir düğmeye basarak “haber veriyor”. Haberi alan Klara da, 5 metreden uzun bir hat boyunca yapışkanı kusursuz bir biçimde tavana uyguluyor. Robot, tavanın hazır olduğunu bildirince de, çalışan tavanı otomobilin üzerine takıyor.

Audi RS 5 Coupe’de opsiyonel olarak bulunan CFPR tavan, benzer tavanlardan daha büyük. Bu nedenle yapışkanın bir insan tarafından, Klara kadar istikrarlı ve hassas bir şekilde uygulanması mümkün değil.

İnsan ile temasta kendisini kapatıyor

Audi için bu tür insan-robot işbirliği örneklerinde temel öncelik, çalışan güvenliği. Kontrol daima bir çalışanın elinde, yapışkan uygulaması çalışan müdahalesiyle başlatılıyor ve istendiği zaman anında durdurulabiliyor. Üzerindeki sensörler aracılığı ile algılayan robot çalışan, kendisine bir insan temas ettiğinde bu durumu algılayıp, hemen kapanııyor. Klara’nın üzerindeki aydınlatmalı halka tehlikeye karşı görsel bir uyarı niteliği de taşıyor ve aksaklık halinde kırmızı yanıyor.

Audi’nin geçen aylarda düzenlediği ve önümüzdeki yıllarda markanın Dijital Premium Marka olma stratejilerinin paylaşıldığı Audi Summit’in de konu başlıklarından biri olan Akıllı Fabrika’lar, gelecekte Audi Fabrikaları’nda bütün üretim adımlarının dijital olarak yeniden senkronize edilmesini öngörüyor. Bu kapsamda devreye alınması planlanan modüler üretim süreçleri, yapay zeka ve insan-robot işbirliği otomobil üretimini kaynaklar açısından daha esnek ve daha kolay hale getiriyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)