Çip krizi değerli metallere sıçradı

Çip krizi değerli metallere sıçradı

access_time29 Eylül 2021 15:10
Küresel çapta yaşanan çip krizi otomotiv üretimini ciddi bir şekilde etkilerken, motor üretiminde kullanılan paladyum fiyatı da Eylül'de yüzde 23 düşüş kaydetti.

Araba motorlarındaki katalitik dönüştürücülerde kullanılan değerli metaller paladyum ve platin, çip krizinin otomotiv üretimini baskılamasıyla art arda beşinci ayı da düşüşle kapatmaya doğru ilerliyor.

Paladyum, Eylül’de yüzde 23 düşüşle 2008 finansal krizinden bu yana en büyük aylık değer kaybını yaşadı. Eylül’de yüzde 5’e yakın değer kaybeden platin ise dönüştürücü üretiminde yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte gelecek 12 ayda toparlaması bekleniyor.

Bir türlü çözülemeyen yarı iletken darlığının maliyeti yüzde 90’ın üzerinde artarak, küresel otomobil üreticilerinin 2021 yılı gelirlerinde toplam 210 milyar dolarlık azalmaya yol açmıştı.

Otomobil üreticilerinin bu yıl çip krizi dolayısıyla 7,7 milyon daha az araç üreteceği tahmininde bulunan AlixPartners böylelikle bir olumsuz öngörüde daha bulunmuş oldu. Şirketin önceki üretim kaybı tahmini 3,9 milyon araç ile bunun neredeyse yarısı kadardı.

Tedarik zincirindeki aksaklıkları gidermeye yönelik çabaların sürmesine karşın, otomobil üreticilerinin stokları tüketmesi ve diğer sektörlerin de yedeklerinin olmaması ile birlikte, yarı iletken darlığı daha da kötüleşiyor.

AlixPartners’ın otomotiv ve sanayi kısmı idari direktörü Dan Hearsch şöyle dedi:

Varil boşaldı, dibinde hiçbir şey kalmadı. Geleceğe baktığımızda, satışlarda sıkıntılar olacak. Satışlarda şimdiye dek sıkıntı olmamıştı, zira yeterli stok vardı. Ancak artık yok.

Çip krizine karşı AB ve Japonya işbirliği

Toyota da küresel üretim tahminini düşürmüştü

Toyota, Güney Asya’da artan korona virüs vakalarından dolayı bazı araç parçalarının tedarik edilmesinde sıkıntı yaşandığını ve bundan dolayı Eylül ve Ekim ayı için üretim öngörülerinde değişiklik yaptıklarını söyledi.

Şirket, Eylül ayında 70 bin aracın parça tedarik sorunundan etkileneceğini belirtirken Ekim ayında ise 330 bin aracın parça tedarik sıkıntısında etkileneceğini söyledi. Toyota, 31 Mart 2022’de biten mali yılda araç üretim öngörülerini de 9,3 milyondan 9 milyona düşürdü.

Kasım ve sonrasındaki aylar için piyasa görünümünün belirsiz olduğunu söyleyen şirket, şu anki talebin gayet güçlü olduğunu ve belirsizliğe rağmen Ağustos ayında duyurulan planın yılın kalanı için devam ettirileceğini vurguladı.

Sektörde çip talebinin artmaya devam ettiğini belirten Toyota, durumu değerlendirdiklerini ve ilgili şirketlerle alınabilecek önlemler konusunda görüştüklerini söyledi.

Toyota Eylül ayı için küresel üretim öngörüsünü yüzde 40 azaltmıştı. Daha önce Eylül küresel üretimini 900 bin aracın biraz altı olarak öngören Toyota bu tahminini çip krizi sebebiyle yaklaşık 500 bine indirmişti.

Elon Musk: Çip sorunu gelecek yıl bitecek

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

access_time16 Nisan 2024 12:11

Bakan Yerlikaya, Düzce’de diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren 14 sürücüye kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, trafikteki radar...

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

access_time16 Nisan 2024 12:07

Zorlu Enerji, sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda Avrupa genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını genişletmek amacıyla stratejik ortaklık kurulduğunu...

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)