Danıştay'dan flaş 'çalıntı oto' kararı

Danıştay'dan flaş 'çalıntı oto' kararı

access_time11 Ağustos 2015 03:37
Çalıntı olduğu gerekçesiyle otosuna el konulan Ali Kaya "Devletin kayıtlarına güvenip aldım, zararım ödensin" diye açtığı davayı Danıştay'da kazandı
Danıştay'dan çalıntı olduğu gerekçesiyle otomobillerine el konulan vatandaşlar için emsal olabilecek bir karar çıktı.

Hürriyet'teki habere göre İstanbul Avcılar’da kapıcılık yapan Ali Kaya, 1 Ekim 2007 tarihli noter satış sözleşmesi ile F.K.’den 9 bin 900 TL’ye 1998 model bir otomobil satın aldı. Kaya, Büyükçekmece Büro Amirliğine başvurarak otomobilin devrini üzerine aldı. Kaya, ihtiyaç olduğunda bir yerlere otomobili ile gidip gelmeye başladı.

‘HIRSIZLIKLA YARGILANDI

Ancak, 24 Temmuz 2008 günü Kaya otomobili ile seyir halindeyken trafik ekiplerince durduruldu. Yapılan incelemede Kaya'nın otomobilinin çalıntı olduğu ve motor şase numarasının hırsızlar tarafından değiştirildiği ortaya çıktı. Otomobiline el konulan Kaya, hakkında açılan ceza davasında ise beraat etti. 

Av. İmam Bazan aracılığı ile İstanbul Valiliği’ne karşı İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde dava açan Kaya’nın dava başvuru dilekçesinde özetle ‘Müvekkil o güne kadarki birikimi ile bir otomobil aldı. Aracın devri trafik tescil kayıtlarına göre yapıldı. Burada idarenin hizmet kusuru var’ denildi. Dava başvuru dilekçesinde Kaya’nın ödediği 9.900 TL’nin faizi ile ödenmesi talep edildi.

VALİLİK: KUSUR YOK 

İstanbul Valiliği ise dosyaya sunduğu savunmasında özetle ‘Tescil esnasında trafik personeline motor ve şasi numarasını kontrol etmek gibi bir yükümlülük getirilmedi. İdarenin bir kusuru yok’ denildi.

İdare Mahkemesi nisan 2010’da kararını verdi. Davanın reddine karar veren mahkeme kararında hırsızlara göndermede bulunularak ‘Olay üçüncü kişilerin eyleminden kaynaklı’ ifadelerine yer verildi. Karar temyiz edildi. Temyiz incelemesine bakan Danıştay Onbeşinci Daire, İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı.

PARASI FAİZİ İLE ÖDENSİN

Kaya’nın Avukatı Bazan, ‘Hatalı hukuki değerlendirme yapıldı. Karar düzeltilsin. Gerekirse AİHM’ye gideriz’ diyerek aynı Daire’ye bir kez daha başvurdu. Dosyaya bakan heyetteki değişiklik kararı da değiştirdi. Daha önce İdare Mahkemesi’ne onama kararı veren Daire bu kez kararın bozulmasına karar verdi. Böylece, kapıcı Ali Kaya, 6 yıl kadar süren dava sonrasında İstanbul Valiliği’ni ödeme yapmaya mahkûm etti.

HEYET DEĞİŞİNCE KARAR DA DEĞİŞTİ

Avukat İmam Bazan, çalıntı araç sorununun yaygın olduğuna ve aldıkları kararın emsal nitelik taşıdığına işaret ederek “Danıştay, bizim dava dilekçemizde de belirttiğimiz gibi çalıntı aracı başka bir plaka ile başkasının adına tescil edilmesinin idarenin hizmet kusuru olarak gördü. Ve bu kararda idarenin hizmet kusurundan kaynaklanan zararın tazmini yönünde verdiği bozma kararı oldukça önemli. Çünkü aracın tescil kayıtlarının idare tarafından tutulmasının amacı tapuda olduğu gibi tasarruf güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu kadar temel ve esaslı bir ilke olan idarenin hizmet kusurundan doğan zararı karşılaması gerektiği yükümlülüğünün karar düzeltme aşamasında gelmesi  de ancak bu aşamada Danıştay Onbeşinci Dairesini değişen dört üyesinin sayesinde  oldu” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)