Dev yatırımın açıklanması an meselesi

Dev yatırımın açıklanması an meselesi

access_time19 Nisan 2019 13:06
Kurulması planlanan fabrikada ilk etapta Volkswagen Grubu’nun iki markası SEAT ve Skoda’nın SUV modelleri üretilecek. Volkswagen, MBQ adını verdiği platformda daha sonra kendi otomobillerini de üretebilecek.

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Alman Volkswagen AG (VW), uzun yıllardır gündemde olan Türkiye’de otomotiv yatırımı için düğmeye basmaya hazırlanıyor. Volkswagen Yönetim Kurulu’nun Paskalya tatili sonrası toplanacağı, kasım ayına kadar da nihai kararı açıklaması bekleniyor.

Yatırım kararının alınmasıyla Volkswagen Grubu Türkiye’de sıfırdan yaklaşık 300 bin kapasiteli yeni bir fabrika kuracak. Yatırım tutarının 1 milyar dolara ulaşması beklenen bu fabrikada 7 bin kişiye istihdam olanağı sağlanacak.

Tesiste ilk etapta grubun iki önemli markası SEAT’ın Ateca ve Skoda’nın Karoq modelleri üretilecek. Bu araçların yüzde 80’i ihraç edilecek ve 5 ila 7 milyar dolara yakın bir gelir elde edilecek.

EN BÜYÜK OLACAK

Fabrika, Volkswagen’in dünyadaki en büyük tesislerinden biri olmasının yanı sıra Avrupa’da gelecek 20 yılda yapılacak en büyük otomotiv yatırımı olacak.

Elektrikli otomobil üretiminin öne çıkmasıyla Avrupa’da yüzde 30’luk bir kapasite fazlalığının oluşacağını, bu nedenle Türkiye’deki yeni yatırımın Avrupa’nın da son yatırımı olabileceğini ifade ediyor.

ERDOĞAN BASTIRDI

Alman devinin Türkiye’de yatırım yapması konusu yıllar önce Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmesinde gündeme gelmiş, Erdoğan bu konuda Merkel’den destek istemişti.

Kısa süre önce Alman basını Volkswagen’in bu yatırımı için Bulgaristan ve Türkiye’nin finale kaldığını yazmıştı.

Ancak Türkiye’nin büyük bir pazara sahip olması, otomobil üretim bilgisi, yetişmiş insan gücü, üretim maliyetleri, Bosch ve Mercedes Benz gibi başka Alman yatırımlarının başarısı Türkiye’yi avantajlı ülke olarak öne çıkardı. (Hakan Çelik - Posta)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)