Devlerin evliliğinde Türkiye'ye fırsat çıkabilir

Devlerin evliliğinde Türkiye'ye fırsat çıkabilir

access_time28 Mayıs 2019 16:58
Otomotiv devleri Fiat ve Renault eşit ortaklıkla birleşmeyi görüşüyor. Birleşme durumunda iki ortak dünyanın 3. büyük üreticisi olacak

Otomotiv dünyasının önde gelen küresel şirketlerinden Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tarafından Renault’ya birleşme teklif ettiği yönündeki iddialar, her iki tarafta da doğrulandı. Renault, söz konusu teklifi “dostane” bulduğunu belirtip doğrularken, bunun, şirketin üst kurullarında da tartışıldığını vurguladı.

Egzost gazı emisyon değerlerine ilişkin düzenlemelerin sıkılaştırılması, elektrikli araçlara yönelimin hızlı şekilde gerçekleşmesi ve otonom araç teknolojilerine ilişkin yönelim, bir yandan otomotiv üreticileri üzerinde yatırım baskısı oluştururken, diğer yandan da işbirlikleri ve birleşmeleri zorunlu kılıyor.

Fiat’ın düze çıkmasında ve Chrysler ile birleşmesinde büyük rol oynayan merhum Sergio Marchionne, önümüzdeki yıllarda tam da bu nedenlerle dünyada 5-6 büyük üretici kalacağı öngörüsünü paylaşmış, birçok çevreden tepki görmüştü.

Bu sözleri söyleyen Marchionne’nin FCA’sı, Renault’ya yüzde 50-50 ortaklıkla “birleşme” teklifi götürdüğünü açıkladı.

Renault da bu teklifi aldığını teyit etti. Söz konusu teklifin değerlendirme ve karara bağlama sürecinin bir yılı alabileceği kaydedilirken, iki şirketin, birleşmeye karar vermesi halinde 35 milyar dolar büyüklüğe sahip dünyanın üçüncü büyük otomotiv üreticisi olacağı belirtiliyor.

Tabii Japon Toyota ve Alman Volkswagen’in ardından...

Geçen yılın rakamlarına göre iki şirket toplamda geçen yıl 8.5 milyon araç üretti. Birleşmeyle, yıllık 5 milyar euro tasarruf sağlanabileceği de vurgulanıyor.

Renault, böylelikle FCA’nın deneyimli olduğu ABD pazarında varlık gösterme şansı yakalayabilecek, FCA ise Renault’nun güçlü bulunduğu Rusya pazarında yeniden etkin hale gelebilecek. Bununla birlikte FCA, en büyük eksiği olan elektrikli araçlar konusunda Renault’dan destek alabilecek. 

Nissan belirsiz

Söz konusu teklif, Renault-Nissan ittifakının patronu konumundaki Carlos Ghosn’un yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ortaya çıkan belirsiz döneme rastladı.

Nitekim Renault ile Nissan, Ghosn olayının ardından sorgulanmaya başlanan “evliliğin” geleceğine ilişkin görüşmeler yapıyordu. FCA’nın teklifinde Nissan ve Mitsubishi’nin durumlarının belirsizliğine dikkat çekiliyor.

Açıklamalarda, ortaklıkta dengeli bir yönetim yapısı ve yönetim kurulunun çoğunluğunun bağımsız olacağı vurgulanmakla birlikte, başına, Fiat’ın kurucusu Agnelli Ailesi’nden John Elkann’ın geçebileceği de konuşuluyor. Nitekim Agnelli Ailesi’nin girişimi olan “Exor” şirketi, yeni kurulacak şirketin en büyük ortağı olacak. Agnelli ailesi, halen FCA’nın yüzde 29’una sahip.

TÜRKİYE’DE FIRSAT VAR

Fiat ile Renault’nun Bursa’da bulunan büyük ölçekli fabrikaları, muhtemel ortaklıkta büyük fırsatlara gebe olabilir. Nitekim Tofaş 450 bin, Oyak Renault ise 360 bin otomobil ve 750 bin motor üretim kapasitesine sahip. 

Yakın zamanda hibrit teknolojili motor ve otomobil üretimine başlayacak Oyak Renault, Renault dünyasının en verimli ve avantajlı tesisi. Tofaş ise, Fiat’ın hafif ticari araç ve C sınıfı otomobil üretim merkezi konumunda. Ayrıca Tofaş’ın Ar-Ge’si, Fiat dünyasının en önemlileri arasında yer alıyor. 

HANGİ MARKA KİMDE?

FCA ile Renault evliliği konusunda, İtalyan ve Fransız hükümetlerinin ne şekilde tavır alacağı belirsizliğini korurken, ortaklığın, Fiat, Maserati, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler, RAM, Renault, Lada, Dacia gibi bir dolu markayı kapsaması bekleniyor. Bununla birlikte Nissan’ın da katılımı olursa, o zaman Nissan ve Mitsubishi’yi de saymak gerekecek.
Renault, Nissan ile geleceğine karar vermeye çalışırken, Fiat da, daha önce Opel’i satın almak için ciddi girişimlerde bulunmuştu.(Levent Köprülü/Milliyet) 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)