Dünyaya satıyor ama kendileri almıyorlar

Dünyaya satıyor ama kendileri almıyorlar

access_time22 Temmuz 2019 08:52
Dünyanın önde gelen elektrikli otomobil üreticisi durumuna gelen Çin’de, düşen fiyatlara rağmen elektrikli araçların “gelir seviyesi yüksek” bölgelerin dışında pek fazla rağbet görmediği ortaya çıktı.

Eski teknoloji motorların çokluğu ve otomobil sahipliği konusundaki iştah nedeniyle sürekli hava kirliliği problemleriyle boğuşan Çin, bu nedenle bir ara oto satışlarında kısıtlamaya giderken elektrikli araç seferberliği başlatmıştı. Bu sayede dünyanın önce gelen elektrikli otomobil ve otobüs üreticisi durumuna yükselen Çin’in, bu konumuna rağmen kendi halkına elektrikliyi kabul ettiremediği ortaya çıktı.

Dünyanın lider otomotiv veri tabanı ve bilgi sağlayıcısı JATO Dynamics’in araştırmasına göre, elektrikli otomobil fiyatlarında düşüşlerin yaşandığı, her bütçeye uygun elektrikli otomobilin üretildiği Çin’de, bu araçlar, daha çok gelir seviyesi yüksek eyaletlerde satılıyor. Şirketin araştırmasına göre, Avrupalı ve ABD’li markalara göre daha ucuz elektrikli araç yelpazesi bulunan Çin’de, tam elektrikli ve hibrit araçlar nüfusun büyük bölümü tarafından “pahalı” bulunuyor. Geçen yıl Çin’de en çok elektrikli araç satılan yer Tianjin olmuş. Burada elektrikli ve hibrit toplam araç satışlarının yüzde 17’sini oluşturmuş. Tianjin, yıllık kişi başı 15 bin 600 euro gelire sahip Çin’in üçüncü zengin bölgesi. Pekin ve Şanghay ise, bu konuda Tianjin’i izliyor.

Çin’de en az elektrikli araç satılan yerlerden birisiyse, nüfusunun kişi başı yıllık geliri ortalama 4 bin euro civarında olan Gansu eyaleti. Burada yeni satılan araçların sadece yüzde 2.1’inin alternatif yakıtlı olduğu belirtilirken, bu oran bile, pek çok Avrupa ülkesinden daha başarılı. Türkiye’de hibrit otomobillerin, toplam satışlar içindeki payı 2019’un ilk 6 ayında yüzde 3.1’e yükselirken, geçen yıl bu oran 3 bin 899 adetle yüzde 0.79’du. Ancak tamamen elektrikli araçların payı, hayli düşük. Zira bu yılın ilk yarısında sadece 90 adet tam elektrikli araç satıldı.

Fuara ‘çölleri aşıp’ da gidecek

Avrupa pazarına girmek için çalışmalarını yapan “çiçeği burnunda” Çinli otomobil üreticisi Aiways, tamamen elektrikli SUV modeli “U5” için ses getiren bir “giriş” yapmayı planlıyor. 2020 yılında Avrupa pazarında satışa sunulması öngörülen U5’i Çin’den yola çıkaran Aiways, iki adet aracı uzun bir yolculukla hem test edecek hem de Eylül ayındaki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergileyecek. Toplamda 14 bir 231 km yol yapması beklenen iki araçlık Aiways U5 konvoyu, Gobi Çölü’nü de aşık, Kazakistan, Rusya üzerinden Avrupa’ya girecek ve son olarak Frankfurt’ta fuarda park edecek. Mühendisler de, bu sürede aracın güç sistemleri, şasi ve direksiyon karakteristiklerini test edecek. U5, tek şarjla 460 km yol yapabilirken, ekstra batarya ile bu menzil 560 km’ye çıkarılabiliyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)