Elektrikli araçları ucuzlatacak Türk

Elektrikli araçları ucuzlatacak Türk

access_time12 Kasım 2018 15:10
ABD’de bulunan Türk girişimci, elektrikli araç bataryalarının gücünü artırıp, “kobalt bağımlılığı”na son verecek fikri geliştirdi.

Dünyanın en büyük kimya şirketleri olan BASF ve Johnson Matthey, şimdilerde onun geliştirdiği teknolojiyi kullanırken, o, yeni buluşu olan “GEMX” sayesinde, önümüzdeki yıllara damga vuracak elektrikli araçları ucuzlatabileceğini ve bataryaların gücünü artırabileceğini söylüyor. Söz konusu iddianın sahibi, bugün 77 yaşında ve ABD’deki MIT’nin (Masachusset Institute of Technology) Yönetim Kurulu üyesi olan Dr. Kenan Şahin...  

Kendi deyimiyle cebinde 50 dolar ile 17 yaşında ABD’ye giden ve yıllardır “keşfetmekten” vazgeçmeyen Şahin, kurduğu ve bünyesinde yüzlerce mühendisin çalıştığı TIAX ve CAMX Power şirketleriyle, 2000 yılının başından bu yana batarya yani akü teknolojileri üzerine çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Berlin’de katıldığı bir konferansa konuşmacı olarak katılan Şahin, “GEMX” adını verdiği, ABD, Çin, Avrupa ve Japonya’da patentini aldığı patentini anlattı. 

Çığır açacak

Bloomberg internet sitesinde yer alan habere göre, büyük üreticilerle halen görüşmeler yaptığını ve bunlardan biriyle, GEMX’in lisansı için anlaşmaya vardıklarını aktaran Şahin, daha çok Kongo’da çıkarılan ve elektrikli araçlara olan eğilim nedeniyle fiyatları sürekli artan “kobalt”a duyulan gereksinimi azaltacağını kaydediyor. Şahin, GEMX sayesinde bataryalarda kobalt kullanımının yüzde 4 ile 20 arasında düşürülebileceğini belirtirken, uzmanlar bunun, çatışmalara sahne olan Kongo’ya  bağımlılığı azaltacağını ve akülerin ucuzlayacağına dikkati çekiyor. Nitekmim batarya, elektrikli araçların en pahalı bölümlerinden. Şahin, bataryalarda kobalt kullanılan bazı yerlerde, bu madenle aynı içeriğe sahip başka elementler kullanmayı başarmış.

NASREDDİN HOCA YOL GÖSTERMİŞ

Türkiye’de lise öğrenimini tamamladıktan sonra 1961’de MIT’e (Masachusset Institute of Technology) kabul edilen ve 1968’de de burada doktorasını tamamlayan Kenan Şahin, tam bir “keşif” tutkunu. 2003 yılında Dünya Ekonomi Forumu’nca “40 Teknoloji Önderi”nden biri olarak seçilen Şahin, bugüne kadar pek çok ödül almış. Henüz bilgisayarlar yaygın değilken, 1965  1967 yıllarında bilgisayarla yakından ilgilenen Şahin, yapay zekâ konusunda çalışmalar yapıp, buluşlara imza atmış. Makinelerin birbirleriyle konuşabilmesi ve aralarında işbirliği yapabilmesiyle ilgili buluşlar da yapan Şahin, 1999 yılında “Kenan Systems” adlı teknoloji şirketini ünlü Lucent Technologies’e satmış. Ardından da tüm servetini, yeni kurduğu iki şirkete ve batarya teknolojileri konusundaki araştırmalara adamış. Bir Türk gazetesine verdiği ropörtajında Nasreddin Hoca fıkralarındaki “kıssadan hisse”lerin iş hayatındaki zorlukları aşmasında kendisine yardımcı olduğunu söylüyor. (Levent Köprülü/Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)