Elektrikli otoda kriter 500 KM

Elektrikli otoda kriter 500 KM

access_time17 Haziran 2019 09:22
Elektrikli otomobile olan ilgi Avrupa’nın çok gerisinde. Tüketiciler, şarj istasyonu sayısının yetersiz olması ve düşük menzil nedeniyle elektrikli tercih etmiyor. Menzil 500 km’ye çıkarsa satın alacaklarını söylüyor.

Avrupa'da elektrikli otomobil pazarı büyüyor. Özellikle yüksek teşviklerin uygulandığı ülkelerde satışlar artıyor. Norveç, İngiltere, Almanya gibi... Türkiye'de ise teşviklere rağmen elektrikli otomobil satışları düşük seyrediyor. 2018'de sadece 155 adet elektrikli otomobil satıldı. 2019'un Ocak- Mayıs döneminde satılan elektrikli otomobil satışı 76 adet olarak gerçekleşti. DORinsight'ın Auto Ajans için yaptığı araştırma, Türkiye'de satışların neden düşük olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Öncelikle ankete katılan her 10 kişinin 7'si "elektrikli otomobil satın almam" diyor. Bunun en büyük nedeni şarj istasyonu sayısının yetersiz olması. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu bu nedenle elektrikli otomobil tercih etmediğini söylüyor. Bu oran yüzde 77 gibi oldukça yüksek. Katılımcıların yüzde 57'si elektrikli otomobil satın almamasının nedeni olarak araçların menzilinin düşük olmasını, yüzde 52'si de fiyatların pahalı olmasını gösteriyor. Ancak, düşük menzil sorunu çözüldüğünde durum değişiyor. Katılımcıların yüzde 78'i "elektrikli otomobilin menzili 500 km üzerine çıksa satın alır mıydınız?" sorusuna 'evet' cevabı veriyor.

HİBRİTE İLGİ VAR

Araştırma hibrit araçların elektrikli otomobillerden daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Katılımcıların hibrit araç satın alma nedenleri arasında yüzde 94 ile düşük yakıt tüketimi, yüzde 86 ile çevreci, yüzde 49 ile konvansiyonel motorlara göre daha sessiz olması bulunuyor.

KRİTERLER DEĞİŞTİ

Ankette en dikkat çekici gelişme otomobil tercihinde kriterlerin değişmesi oldu. Buna göre yakıt tüketimi yüzde 81 ile ilk sıraya yerleşti. Daha önce ilk sırada yer alan fiyat ve ödeme koşulları yüzde 57 ile ikinci sıraya geriledi.

"BU YIL OTO ALIRIM" DİYENLERİN ORANI % 46

Ankete katılanların yüzde 46'sı 1 yıl, yüzde 23'ü iki, yüzde 12'si üç yıl içinde otomobil satın almayı ya da yenilemeyi düşündüğünü söyledi. Otomobil satın almayı planlamayanların oranı yüzde 10 oldu.

YILDA 10-20 BİN KM YOL YAPIYORUZ

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 53'ü otomobille yılda 10-20 bin kilometre yol yapıyor. 10 bin kilometreden az yol yapanların oranı yüzde 18, 20-30 bin kilometre yol yapanların oranı yüzde 16. (Ufuk Sandık / Sabah)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)