Elektrikli uçan otobüs geliyor

Elektrikli uçan otobüs geliyor

access_time07 Şubat 2021 21:13
Hızla gelişen teknoloji gelecekteki gündelik ulaşımı da ciddi şekilde değiştireceğe benziyor. GKN Aerospace'in uçan otobüs projesi Skybus bu önemli gelişime örnek olacak cinsten

Teknolojideki hızlı yükselişle birlikte toplu taşıma çözümlerinde de devrimsel değişikliklerin yaşanması çok uzak görünmüyor. Habertürk yazarı Güntay Şimşek yazısında uçan otobüs konseptini geliştiren GKN Aerospace'in hamlesini kaleme alıyor. İşte Şimşek'in o yazısı:

İnsansız ve otonom sistemlerin gelişimi her alanda hızla ilerliyor. Fakat en fazla konuşulan ise havacılık sektöründeki gelişmeler oluyor. Uçan otomobiller pazarında yeni ürün ve projelerle rekabet giderek yoğunlaşırken, GKN Aerospace bambaşka bir konseptle, “Uçan otobüs” ile sektörün karşısına çıktı.

İngiltere merkezli çok uluslu havacılık ve uzay firması GKN Aerospace, havacılık endüstrisinde sürdürülebilir projeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda şirket Skybus adını verdiği 30-50 kişi arası yolcu kapasitesine sahip olan elektrikli uçan otobüs projesini duyurdu. GKN Aerospace, Skybus elektrikli uçan otobüs projesini Swanson Aviation, Pascall-Watson ve Connected Places Catapult firmalarıyla çok yönlü ve ortak yürütüyor.

Uçan otomobil konseptinde bugüne kadar çıkan projeler genelde 4 veya 5 kişi kapasiteliydi, ancak elektrikli uçan otobüs projesinin 50 kişi yolcu kapasitesine kadar çıkabilecek tasarıma sahip olması önemli bir gelişme. Şu an Skybus’la ilgili herhangi bir özellik açıklanmadı. Prototipinin ne zaman yapılacağıyla ilgili henüz bir bilgi de yok. Ancak uçan otomobil dünyasındaki çalışmalara Kovid-19 sürecinin engel olamadığını söyleyebiliriz.

İngiltere’de ‘Future Flight Challenge’ adı verilen etkinlik için geliştirilen bu proje oldukça dikkat çekici. Bu etkinlik için hükümet 125 milyon Sterlin ayırırken, sektördeki firmalar da 175 milyon Sterlin gibi önemli bir bütçe oluşturmuş. Salgından önce başlatılan projeye devlet de ciddi destek veriyor. Amaç, yeni elektrikli ve otonom hava araçları sınıflarını mümkün kılan entegre havacılık sistemlerinin geliştirilmesi.

Skybus projesi yolcuların daha rahat nasıl seyahat edebilecekleri konusunda bir seçenek sunuyor. Son zamanlarda dikey iniş-kalkış (e-VTOL) yapabilen elektrikli uçan otomobillerde de seviye gittikçe yukarı tırmanıyor. Kara trafiğinin dünya çapında giderek yoğunlaşmasına da bu tarz projelerin ve havacılığın çare olacağı beklentisi var. Hem seyahat sürelerinin kısaltılması hem de kara taşımacılığındaki sıkışıklığın azaltılması için çalışılıyor.

İnternet alışverişindeki patlama motosiklet satışına yaradı

 

Airspeeder uçan yarış otomobilini tanıttı

 

Elektrikli araçlara ilgi artmaya devam ediyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)