Elektrikli uçan otobüs geliyor
Teknolojideki hızlı yükselişle birlikte toplu taşıma çözümlerinde de devrimsel değişikliklerin yaşanması çok uzak görünmüyor. Habertürk yazarı Güntay Şimşek yazısında uçan otobüs konseptini geliştiren GKN Aerospace'in hamlesini kaleme alıyor. İşte Şimşek'in o yazısı:
İnsansız ve otonom sistemlerin gelişimi her alanda hızla ilerliyor. Fakat en fazla konuşulan ise havacılık sektöründeki gelişmeler oluyor. Uçan otomobiller pazarında yeni ürün ve projelerle rekabet giderek yoğunlaşırken, GKN Aerospace bambaşka bir konseptle, “Uçan otobüs” ile sektörün karşısına çıktı.
İngiltere merkezli çok uluslu havacılık ve uzay firması GKN Aerospace, havacılık endüstrisinde sürdürülebilir projeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda şirket Skybus adını verdiği 30-50 kişi arası yolcu kapasitesine sahip olan elektrikli uçan otobüs projesini duyurdu. GKN Aerospace, Skybus elektrikli uçan otobüs projesini Swanson Aviation, Pascall-Watson ve Connected Places Catapult firmalarıyla çok yönlü ve ortak yürütüyor.
Uçan otomobil konseptinde bugüne kadar çıkan projeler genelde 4 veya 5 kişi kapasiteliydi, ancak elektrikli uçan otobüs projesinin 50 kişi yolcu kapasitesine kadar çıkabilecek tasarıma sahip olması önemli bir gelişme. Şu an Skybus’la ilgili herhangi bir özellik açıklanmadı. Prototipinin ne zaman yapılacağıyla ilgili henüz bir bilgi de yok. Ancak uçan otomobil dünyasındaki çalışmalara Kovid-19 sürecinin engel olamadığını söyleyebiliriz.
İngiltere’de ‘Future Flight Challenge’ adı verilen etkinlik için geliştirilen bu proje oldukça dikkat çekici. Bu etkinlik için hükümet 125 milyon Sterlin ayırırken, sektördeki firmalar da 175 milyon Sterlin gibi önemli bir bütçe oluşturmuş. Salgından önce başlatılan projeye devlet de ciddi destek veriyor. Amaç, yeni elektrikli ve otonom hava araçları sınıflarını mümkün kılan entegre havacılık sistemlerinin geliştirilmesi.
Skybus projesi yolcuların daha rahat nasıl seyahat edebilecekleri konusunda bir seçenek sunuyor. Son zamanlarda dikey iniş-kalkış (e-VTOL) yapabilen elektrikli uçan otomobillerde de seviye gittikçe yukarı tırmanıyor. Kara trafiğinin dünya çapında giderek yoğunlaşmasına da bu tarz projelerin ve havacılığın çare olacağı beklentisi var. Hem seyahat sürelerinin kısaltılması hem de kara taşımacılığındaki sıkışıklığın azaltılması için çalışılıyor.
İnternet alışverişindeki patlama motosiklet satışına yaradı
Airspeeder uçan yarış otomobilini tanıttı
Elektrikli araçlara ilgi artmaya devam ediyor
İlgili Haberler
Benzine zam yolda!
Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalarla birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında artış bekleniyor.
Hibrit ve plug-in araçlar için 7 bölgede 20 servis kararı
Elektrikli araçların ithalatı için zorunlu hale getirilen 7 bölgede 20 servis şartı kapsamına hibrit ve plug-in araçlar da dahil edilerek kapsamı genişletildi.
AB'de otomobil satışlarında keskin düşüş
AB pazarında yeni otomobil satışı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 azalarak 643 bin 637'ye indi.
Audi'nin Belçika'daki fabrikasına Çinli talip
Çinli Nio, Audi'nin Belçika'daki fabrikasını satın almak için görüşmeler gerçekleştiriyor
YORUMLAR (0)