Eylem Avrupa’yı frenledi

Eylem Avrupa’yı frenledi

access_time02 Haziran 2015 11:47
İşçi eylemleri nedeniyle üretilemeyen araç sayısı 30 bin adedi buldu. Otomotivciler yurtdışı siparişlerini yetiştirmekte zorlandı
Otomotivde iş bırakma eylemleri, hem iç hem dış talebe yetişmeye çalışan fabrikaları güç durumda bıraktı. Eylemler sonucunda yaklaşık 30 bin adet araç üretilmedi. Otomotivciler iç pazarın yanı sıra ihraç pazarlarının siparişlerini de zamanında karşılayamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Eylemlerin patlak verdiği Renault başta olmak üzere Fiat ve Ford'un dış pazarlarda satışlarının düşmesi ve pazar payı kaybetmeleri bekleniyor. Özellikle, 2015 başından beri yükselen Avrupa pazarlarında satışlarının olumsuz etkileneceği düşünülüyor. Mayısın son günlerinde başlayan eylemlerin asıl etkisi ise haziranda hissedilecek.

İKİ VARDİYAYA İNDİ

Ford Otosan'ın Gölcük ve Yeniköy fabrikaları da üç vardiyada yaklaşık 800 araç üretiyordu. Eylemlerin devam ettiği fabrikalarda üretim iki vardiyaya düştü. Daha önce de parça tedariki nedeniyle üretim 1.5 gün durmuştu. Bu hesaba göre Ford Otosan'da bugüne kadar yaklaşık 5 bin adet araç üretilemedi. Oyak Renault'da iş bırakma eylemi nedeniyle üretim 12 gün durdu. Fabrikada günde bin 200 adet otomobil üretiliyor. Bu hesaba göre Oyak Renault'da üretim kaybı 15 bin adedi buldu. Tofaş'ta ise eylem 7 gün sürdü. Bu süreçte Tofaş'ın üretim kaybı yaklaşık 9 bin adet oldu.

ÜRETİMİN YÜZDE 74'Ü İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye'de otomotiv üretiminin yaklaşık yüzde 74'ü gibi büyük bir kısmı ihraç ediliyor. Clio'nun ana üretim merkezi olan Bursa'daki Oyak Renault, yılın ilk dört ayında 118 bin adet araç üretti. Oyak Renault, dört ayda 98 bin araç ihraç etti. Sadece 20 bin adet aracı Türkiye'de satışa sundu. Tofaş ve Ford Otosan'da da durum farklı değil. Tofaş dört ayda 91 bin araç üretirken, ihracatı 58 bin adet oldu. Yılın ilk dört ayında 113 bin adet araç üreten Ford Otosan'ın aynı dönemdeki ihracatı ise 80 bin adet olarak gerçekleşti.(Ufuk Sandık-SABAH)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)