Formula 1 yeniden İstanbul'da

Formula 1 yeniden İstanbul'da

access_time08 Ekim 2021 12:02
2020'deki yarışın ardından İstanbul 11 ay sonra, bir kez daha Formula 1 çekişmesine tanıklık edecek

Formula 1, İstanbul heyecanı 8 Ekim'deki antrenman turlarıyla başlıyor. 9 Ekim'de gerçekleşecek olan antrenman ve sıralama turlarının ardından merakla beklenen büyük yarış, 10 Ekim'de Intercity İstanbul Park'ta milyonlarca insanı ekranları başına kilitleyecek. Tüm zamanların en çok izlenen organizasyonlarından biri olma özelliği taşıyan Formula 1, düzenlendiği kentlerin tanıtımı ve prestiji açısından da çok büyük bir artı değer yaratıyor.

EN ÇOK KAZANAN FELIPE MASSA

İlk olarak Ağustos 2005'te gerçekleştirilen İstanbul Grand Prix'sini McLaren-Mercedes adına yarışan Fin pilot Kimi Raikkonen kazanmıştı. Sonraki üç yıl boyunca yarışta zirveyi kimseye kaptırmayan Ferrari'nin Brezilyalı Pilot'u Felippe Massa, İstanbul'daki pistin de en fazla kazananı olma unvanına sahip.

2011 yılında Red Bull Racing'in Alman pilotu Sebastian Vettel'in zaferinden sonra dokuz yıl boyunca İstanbul'da gerçekleşmeyen yarışlar, geçtiğimiz yıldan itibaren Intercity İstanbul Pisti’nde tüm heyecanıyla yeniden yaşanmaya başlandı.

TASARLAYAN İSİM HER YARIŞÇI HEM MÜHENDİS

Yarışçı ve mühendis Herman Tilke’nin tasarladığı ve 150 bin izleyici kapasitesine sahip olan Intercity İstanbul Pisti tam 124 bin lastik bariyerle çevreleniyor. Herman Tilke, İstanbul pistinin yanı sıra Şangay ve Bahreyn’de de yarışların gerçekleştiği pistlerin tasarımcısı olarak biliniyor. 5 bin 338 metre uzunluğa sahip İstanbul pistinde yarışlar saat yönünün tersinde gerçekleşiyor. Bu yönüyle de İstanbul, diğer pek çok rakibinden ayrışıyor. Intercity geçtiğimiz dönemde 2005-2007 yılları arasında Moto GP’ye de üç sezon boyunca ev sahipliği yapmıştı.

YARIŞLARIN GERÇEKLEŞTİĞİ 22 PİSTTEN BİRİ

Son yılların en önemli pilotlarından Lewis Hamilton'ın birincilikle ayrıldığı 2020 İstanbul Grand Prix'si dünya çapında da büyük ilgi görmüştü. 2010 yılında da damalı bayrağı ilk gören pilot olan İngiliz pilotun ardından Sergio Perez ikinci, Sebastian Vettel de üçüncü tamamlamıştı. 15 Kasım 2020'deki nefes kesen yarışın ardından büyük heyecanı yeniden yaşamaya hazırlanan İstanbul, bu tarihi organizasyonun gerçekleştiği 22 pistten biri olma özelliği taşıyor.

TÜRKİYE REKORU KIRILACAK

Üç gün boyunca büyük bir heyecana sahne olacak Grand Prix öncesi Intercity İstanbul Park Genel Müdür Sadi Hezber, yarışın İstanbul ve Türkiye için önemine dikkat çekti.  Bu yıl İstanbul'daki yarışı 100 binden insan canlı takip edeceğini ifade eden Sadi Hezber, bunun bir Türkiye rekoru olduğunu ifade etti.

Katılımcıların 35 ilâ 40 binin yabancı olduğunu kaydeden Intercity İstanbul Park Genel Müdürü Sadi Hezber, Avrupa'dan yoğun katılım gerçekleşeceğini belirtti. Bir F1 izleyicisi gittiği ülkede ortalama 3 bin dolar harcadığını ifade eden Hezber, Formula 1 yarışının ülke ekonomisi için de büyük önemi sahip olduğunu vurguladı.

OTELLER TAMAMEN DOLDU

Sözlerini devam eden Sadi Hezber, "Anadolu yakasında oteller bu yüzden tamamen dolu. Formula 1 ülke ekonomisine bu üç günde 200 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak. 500 tırlık takım ekipmanı ve 10 ayrı jumbo jetle de yarış araçları İstanbul'a getirildi" dedi.

2 MİLYAR İNSANA ULAŞACAK

İstanbul'da bu hafta sonu gerçekleşcek olan Formula 1 yarışının canlı yayınlarının 2 milyar insana ulaşacağının altını çizen Intercity İstanbul Park Genel Müdürü Sadi Hezber, bunun hem Türkiye hem de İstanbul tanıtımı için çok önemli bir organizasyon olduğunun altını çizdi. Son olarak geleceğe dair açıklamalarda bulunan Hezber, "Nihai hedefimiz İntercity İstanbul Park olarak iki senedir ülkemize kazandırdığımız Formula 1 yarışını, 10 yıllık uzun dönemli bir kontratla kalıcı hale getirmek" diye konuştu.

Formula 1 yarışlarının 72. sezonunda 16. etabı olan İstanbul Grand Prix’si, bu heyecan dalgasının Avrupa’daki son durağı da olma özelliği taşıyor. İstanbul’daki yarışlardan sonra mücadele Kuzey Amerika’ya taşınacak. ABD’deki yarışın ardından pilotlar sırasıyla Meksika, Brezilya ve Suudi Arabistan’da mücadele edecek. 28 Mart 2021’de Bahreyn’de start veren sezonun son yarışı ise 12 Aralık’ta Abu Dabi’de gerçekleşecek.

SALGIN NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ

Tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgını Formula 1 yarışlarını da olumsuz bir biçimde etkiledi. Normal şartlar altında yarış takviminde bulunan Avustralya, Kanada, Çin, Singapur, ve Japonya Grand Prix’leri 2021 sezonunda listede yer almadı.

Önceki yıllarda İstanbul gibi Bakü ve Monaco gibi pistler de yarış takviminden çıkarılmış ancak sonrasında yeniden Formula 1 heyecanına dahil edilmişti. Sokak pistleri olan Bakü ve Monaco, bu yönleriyle dikkat çekerken Cidde’deki Grand Prix de Formula 1 yarışlarının gece gerçekleşen tek etabı olma özelliği taşıyor.

Çip maliyetini yüzde 50 düşürecek yeni tesis üretime başladı

 

SUV satışları ilk kez sedanı geçti

 

İkinci el araç satıcılarından 'yönetmelik uygulansın' talebi

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)