Huawei ilk elektrikli otomobilini görücüye çıkardı

Huawei ilk elektrikli otomobilini görücüye çıkardı

access_time24 Aralık 2021 11:33
Otomobil rekabetine giren teknoloji şirketleri arasında yer alan Huawei ilk otomobil modelini tanıttı. HarmonyOS işletim sistemiyle çalışacak Aito M5 modelinde teslimatların Şubat 2022'de başlaması planlanıyor.

Huawei, Çinli şirketler arasındaki otomobil rekabetine yeni modeliyle giriş yaptı.

Daha çok telekomünikasyon ürünleri ve akıllı telefonlarıyla bilinen Çinli şirket, ilk elektrikli otomobil modelini tanıttı.

Huawei Tüketici Faaliyet Grubu CEO’su Richard Yu, şirketin kış dönemi ürün lansmanında yaptığı açıklamada Aito M5 aracının Huawei’nin Harmony OS işletim sistemini kullanacak ilk araç olacağını ve aracın hem elektrik hem de fosil yakıtla çalışacağını kaydetti.

Araç teslimatlarının 20 Şubat’tan itibaren yapılmasını beklediklerini belirten Yu, Aito M5’in fiyatlarının 250 bin yuandan (39 bin 63 dolar) başladığını belirtti. Bu rakam, fiyatları 280 bin 752 Yuan’dan başlayan Tesla’nın Y modelinden daha düşük.

Yu, Aito M5’in menzilinin Model Y’ye göre daha uzun olduğunu ve daha fazla güç sunduğunu iddia etti. Ne var ki Tesla araçlarının aksine Aito M5’e sadece elektrik güç vermiyor. Araç, bataryanın bitmesi gibi durumlarda menzilini uzatmak için fosil yakıt deposuna da sahip.

Aracın tanıtılan birçok özelliğinden bir tanesi de çift katmanlı ses geçirmez camları. Yu camlardan bahsederken, “Özelliğin birinci kalite olup olmadığını sesten anlayacaksınız. Sunacağımız deneyim kütüphane sessizliği seviyesinde olacak” ifadelerini kullandı.

Huawei’nin işletim sistemini kullanan ilk araç

M5 modeliyle ilk aracını çıkaran Aito markası, daha önce araçlarında Huawei parçaları kullanan fakat tasarım konusunda ilk defa ortaklık yapılan Seres isimli araç üreticisine ait.

SF Motors olarak da bilinen Seres şirketinin merkezi ABD'de Silikon Vadisi’nde fakat şirket aslen Chongqing merkezli Sokon isim araç üreticisine ait. Seres internet sitesinde şirketin “dünyanın en büyük iki pazarı olan ABD ve Çin’de üretim ve satış yapabilmek için bağımsız olacak şekilde konumlandırıldığını” belirtiyor.

Yeni Seres aracına yapılan HarmonyOS işletim sistemi entegrasyonu Çin için büyük öneme sahip zira birçok araç start-up şirketi arabaların tüketicilerin hayatında akıllı telefonlara benzer bir rol oynayacağı fikrini pazarlamaya çalışıyorlar. Elektrikli araçlar araç ayarlarını düzenlemek ve müzik dinlemek veya film izlemek amacıyla dokunmatik ekranlara sahip.

Huawei’nin akıllı saatlerinden biri, Aito M5 aracı için araba anahtarı olarak da kullanılabiliyor.

Huawei, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik endişelerini öne sürerek ABD firmalarının, Çinli firmalara satışını kısıtlaması sonrası 2019 yılında HarmonyOS ismiyle kendi işletim sistemini geliştirmişti.(Bloomberght)

Almanya'da elektrikli araçlara ödenen teşvik 3 milyar euroyu aştı

 

S-400 üreticisinden elektrikli otomobilin ilk görüntüleri

 

Huawei, Çin'de elektrikli otomobil pazarına giriyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)